Aansluiting Meerstad

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
1 Meerstad
AS Meerstad.png
Weg NLN046.svg
Kruisende wegen Driebondsweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 2009

De aansluiting Meerstad is een aansluiting in de N46 ter hoogte van het industriegebied Driebond en de in aanbouw zijnde wijk Groningen-Meerstad.

Kenmerken

De aansluiting heeft de configuratie van een halfklaverblad waarbij de N46 met 2+3 doorgaande rijstroken over de Driebondsweg heen gaat. Onder het viaduct zijn drie velden aanwezig waarvan één ongebruikt. De Driebondsweg heeft 1x2 rijstroken met verhoogde middenscheiding en een vrijliggend fietspad dat door het noordelijke veld loopt. De kruisingen met de verbindingswegen zijn uitgevoerd als enkelstrooks rotondes. Aan de westzijde ligt het industriegebied. Meerstad wordt een woonwijk op ruime afstand ten oosten van de N46. De aansluiting is op de N46 richting het noorden verweven met de aansluiting Oosterhoogebrug en richting het zuiden met het knooppunt Euvelgunne. Verder ligt de Driebondsbrug over het Eemskanaal direct ten noorden van de aansluiting.

Geschiedenis

De N46 ten zuiden van de aansluiting Oosterhoogebrug werd in jaren 80 aangelegd en had destijds nog het nummer N28, de Driebondsbrug is in 1986 gereedgekomen samen met het betreffende wegvak. Het wegnummer N28 is begin jaren 90 komen te vervallen als gevolg van een uitruil van enkele wegen tussen het rijk en de provincie Groningen. Sindsdien draagt dit wegvak het nummer N46. De aansluiting Meerstad is van latere datum en kwam samen met het nieuwe Euvelgunnetracé gereed in 2009. Voor die tijd lag er ter hoogte van het huidige knooppunt Euvelgunne in de N46 een VRI-geregelde kruising met de Osloweg. De aansluiting heette voorheen Industrie Driebond. De naam is in november 2016 veranderd na de ombouw van de Ring Oost waarbij de overige nog gelijkvloerse kruisingen ongelijkvloers zijn gemaakt. Hierbij hebben alle aansluitingen een naam gekregen en zijn deze voorzien van een afritnummer wat voor een weg in provinciaal beheer nog vrij uniek is.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool