Aansluiting Merksem

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
1 Merksem
AS Merksem.png
Weg R1 BE.svg
Kruisende wegen BE-N129.svg
Type halfklaverblad/haarlemmermeer
Opengesteld 1970

De aansluiting Merksem is een aansluiting in de R1, één van de ringwegen van de stad Antwerpen in de gelijknamige Belgische provincie. Over dit deel van de R1 lopen tevens de routenummers E19, E34, A1 en A12. De aansluiting bedient het Antwerpse district Merksem aan de oostzijde van de R1, het bedrijvengebied Merksem en een deel van het Antwerpse havengebied aan de westzijde. Verder gebruikt het verkeer vanuit het noorden met de bestemming Sportpaleis Antwerpen deze aansluiting.

Kenmerken

De aansluiting is een combinatie van een haarlemmermeer aan de westzijde en een halfklaverblad aan de oostzijde van de R1. De R1 gaat met 2x4 rijstroken, vluchtstroken en de parallelbaan van de aansluiting over de N129 heen. Het is één viaduct waarbij de rijbanen gescheiden zijn door middel van een geleiderail. Ook de N129 heeft gescheiden rijbanen met ter plaatse vier rijstroken in westelijke richting en drie rijstroken in oostelijke richting. Verder loopt er aan weerszijden een gescheiden fietspad.

De verbindingswegen aan de westzijde sluiten op de N129 aan met een VRI geregelde kruising. Aan de oostzijde van de R1 voegt het verkeer in en uit op een rangeerbaan met een halfklaverblad waarbij de klaverlus aan de zuidzijde van de N129 het verkeer verwerkt vanuit het havengebied naar de R1 in noordelijke richting. De verbindingsboog vanaf de R1 is voor rechtdoorgaand verkeer en voor rechtsaf de N129 op. Verkeer met de bestemming havengebied moet de lus aan de noordzijde van de N129 gebruiken. De verbindingsboog naar de R1 in noordelijke richting is een vrije rechtsaffer vanaf de N129 en bedient het verkeer vanuit Merksem.

Ten westen van de aansluiting ligt boven de N129 het Station Antwerpen-Luchtbal van spoorlijn 12 Antwerpen - Lage Zwaluwe. Richting het noorden is de aansluiting verweven met knooppunt Antwerpen-Noord. In zuidelijke richting loopt de R1 over het viaduct van Merksem met een weefstrook tot aan het knooppunt Antwerpen-Oost.

Geschiedenis

De R1 tussen Antwerpen-Noord en Deurne is in 1970 opengesteld. Waarschijnlijk is de aansluiting met de N129 gelijktijdig in gebruik genomen.

Toekomst

De komende jaren zal het Viaduct van Merksem worden vervangen door een verdiepte ligging met een tunnel onder het Albertkanaal. De aansluiting Merksem zal in aangepaste vorm behouden blijven. [1]

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van de aansluiting rijden circa 125.000 voertuigen per etmaal op de R1. Bij evenementen kan deze aansluiting zeer druk zijn. Verkeer uit noordelijke richting gebruikt deze aansluiting om het Sportpaleis Antwerpen te bereiken omdat de zuidelijker gelegen aansluiting Deurne incompleet is.

Referenties

Aansluitingen in de R1

123455a67

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-ZuidAntwerpen-CentrumAntwerpen-West