Knooppunt Arnestein

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aansluiting Middelburg-Oost)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arnestein
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 15-07-1966 (aansluiting)/21-02-2011 (trompet)
De aansluiting Middelburg-Oost in 2011

Het knooppunt Arnestein is een knooppunt in Nederland bij de plaats Middelburg in de provincie Zeeland. Hier eindigt de autoweg N57 op de snelweg A58. Het knooppunt stond voorheen bekend als de aansluiting Middelburg-Oost met het afritnummer 38.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het nabijgelegen industrieterrein Arnestein welke op haar beurt weer is vernoemd naar de voormalige de buitenplaats Arnestein. Deze buitenplaats was tevens een boerderij en in de zestiende eeuw een tolhuis. De boerderij is in de jaren 60 van de vorige eeuw afgebroken om plaats te maken voor het huidige industrieterrein.

In de volksmond alsmede de verkeersinformatie wordt/werd ook wel de naam knooppunt De Roode Leeuw gebruikt. Deze naam is afkomstig van een naast het knooppunt gelegen café/restaurant.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een trompet en derhalve volledig ongelijkvloers uitgevoerd. De N57 heeft ten noorden van de aansluiting 2x2 rijstroken. Het knooppunt is van interregionaal belang, omdat de N57 de enige doorgaande route is door Zeeland richting Rotterdam. De autoweg ontsluit daarnaast de plaatsen Middelburg, Veere, Domburg en Burgh-Haamstede.

Geschiedenis

De voorloper van het huidige knooppunt is de aansluiting Middelburg-Oost welke opende op 15 juli 1966 toen rijksweg 58 werd opengesteld tussen Arnemuiden en Nieuwland. Richting Vlissingen werd rijksweg 58 geopend met één rijbaan. De aansluiting was destijds vormgegeven als een mengvorm tussen een trompet en een haarlemmermeeraansluiting. Tussen 2007 en 2011 is de aansluiting volledig opnieuw aangelegd en is sindsdien een trompetknooppunt. De N57 is daarbij ongelijkvloers aangesloten op de A58 via een nieuw tracé ten oosten van Middelburg. De nieuwe aansluiting is op 21 februari 2011 inclusief het nieuwe tracé van de N57 officieel door minister Schulz geopend voor het verkeer. [1].

Voor de ombouw in 2009 stond deze aansluiting bekend als Industrie Arnestein. De naam werd na de ombouw veranderd in Middelburg-Oost. In april 2021 is nieuwe bewegwijzering geplaatst bij de aansluiting Arnemuiden waarop de knooppuntaanduiding Arnestein is verschenen op het vertakkingsbord. Hiermee is de aansluiting Middelburg-Oost gepromoveerd tot knooppunt.

Verkeersintensiteiten

Ten westen van het knooppunt telde de A58 in 2014 36.900 voertuigen, ten oosten 38.200. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[2]

Referenties

  1. Nieuwbrief RWS N57
  2. INWEVA 2014
Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich