Aansluiting Moerbeke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
12 Moerbeke
AS Moerbeke.png
Weg E34 BE.svg
Kruisende wegen Ledestraat
Type haarlemmermeer
Opengesteld 2010

De aansluiting Moerbeke is een aansluiting in de E34 bij het dorp Moerbeke. De aansluiting heeft het nummer 12.

Kenmerken

De aansluiting Moerbeke is een aangepaste haarlemmermeer, waarbij de Ledestraat met een viaduct over de E34 gaat. Aan de noordzijde sluiten de verbindingswegen aan op een rotonde in de Ledestraat. Aan de zuidzijde sluiten de verbindingswegen middels in- en uitvoegstroken aan op de Ledestraat. Men kan aan de zuidzijde keren op de Ledestraat middels een iets zuidelijker gelegen rotonde. De aansluiting is van lokaal belang en ontsluit de plaatsen Moerbeke, Eksaarde en Klein-Sinaai.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de E34 ter plaatse uitgebouwd als expresweg met gelijkvloerse kruisingen en bewegwijzerd als N49. Vanaf de jaren 80 is men begonnen met de ombouw naar autosnelweg door het verwijderen van kruisingen en de aanleg van diverse aansluitingen. In Moerbeke lag ten oosten van de huidige aansluiting decennialang een gelijkvloerse kruising geregeld middels een VRI. In 2009 is men gestart met de bouw van de aansluiting Moerbeke, welke in 2010 is opengesteld voor het verkeer. Sindsdien is er sprake van een doorgaande autosnelweg tussen Antwerpen en Zelzate.

Gezien de omgeving vrij dunbevolkt is werd er over de komst van een afrit in Moerbeke jarenlang druk gediscussieerd op beleidsmatig niveau. Dit is ook de reden waarom deze kruising zoveel later dan de andere tussen Antwerpen en Zelzate aangepakt is. Onder meer het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en beleidsvisies voorzagen een E34 met zo weinig mogelijk afritten. Uiteindelijk gaf de suikerfabriek van Moerbeke ISCAL Sugar de doorslag om toch voor een afrit te kiezen. Saillant detail: deze suikerfabriek werd door het moederbedrijf gesloten in 2008 nog voor er zelfs maar begonnen werd met de bouw van de afrit.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken ruim 22.000 voertuigen gebruik van de E34 ter hoogte van de aansluiting.[1]

Referenties

Aansluitingen in de E34

1312111098717181920212223242526

Knooppunten: Zelzate-WestBeverenAntwerpen-OostRanst