Aansluiting Moordrecht (A20)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
18 Moordrecht
Weg
Kruisende wegen
Type halfklaverblad/haarlemmermeer
Opengesteld 1962 / 2014

Voor de nabijgelegen aansluiting van de A12, zie aansluiting Moordrecht (A12).

De aansluiting Moordrecht is een aansluiting van de A20 met nummer 18. De aansluiting bedient de plaats Moordrecht die richting het zuidoosten aan de rivier de Gouwe ligt. Het belang van de aansluiting is tweeledig. Enerzijds voor de ontsluiting van het industrieterrein Distripark A12. Anderzijds omdat het via knooppunt Gouwe niet mogelijk is vanaf de A12 vanuit Den Haag naar de A20 richting Rotterdam te rijden en vice versa.

Kenmerken

De aansluiting Moordrecht is een mix tussen een halfklaverblad en een haarlemmermeeraansluiting, met aan de noordkant van de A20 een kwartklaverblad, en aan de zuidkant een halve haarlemmermeer. De kruisende N456 ligt verhoogd en gaat met een viaduct de naastgelegen spoorlijn over. Aan de noordkant sluit ook de N457 aan. De A20 telt ter plekke 2x2 rijstroken, maar heeft ter plaatse van de aansluiting een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken.

Geschiedenis

De oorspronkelijke aansluiting dateerde van 1962 toen de toenmalige rijksweg 3 gereedkwam als snelweg. Dit was een haarlemmermeeraansluiting met daarnaast een drukke overweg. Voor die tijd lag er een ongelijkvloerse haarlemmermeeraansluiting op deze plek. De A20 tussen knooppunt Gouwe en Nieuwerkerk aan de IJssel is het oorspronkelijke rijksweg 3 wegvak dat op hetzelfde tracé is omgebouwd naar snelweg. De route vanaf Nieuwerkerk naar knooppunt Terbregseplein verliep vroeger via de Europalaan en de Hoofdweg. Het knooppunt Gouwe lag voor 1981 iets oostelijker waarbij de toenmalige rijksweg 3 aansloot op de oude rijksweg 12 die over de huidige Coenecoopbrug in de N207 liep.

Omdat knooppunt Gouwe incompleet is vangt de aansluiting Moordrecht deels de ontbrekende verbindingen in dat knooppunt op. Gelukkig vangt de meer naar Rotterdam gelegen aansluiting Nieuwerkerk aan den IJssel via de N219 veel verkeer af. De aansluiting Zevenhuizen van de A12 is via deze route makkelijker te bereiken dan via de N456. Voor 2010 bestond er aan de A12 een aansluiting Moordrecht die direct aansloot op de N456. Deze aansluiting is na de openstelling van Zevenhuizen gesloten en afgebroken.

De N456 bleef evengoed erg druk vanwege het verkeer uit de regio Rotterdam met bestemming Distripark A12. Verder lag er richting Moordrecht vlakbij de aansluiting een gelijkvloerse overweg met de spoorlijn Rotterdam - Gouda. De wachtrij bij de overweg bemoeilijkte de doorstroming op de kruising en rotonde van de aansluiting. Regelmatig stonden er wachtrijen op de afritten, die terugsloegen op de A20.

Om dit probleem op te lossen is de aansluiting Moordrecht een halve kilometer naar het noorden verlegd en ruimer opgezet. De N456 is omgelegd en kruist de spoorlijn ongelijkvloers met een viaduct. De nieuwe aansluiting is op 21 november 2014 voor alle verbindingen in gebruik genomen.[1] De bestuurlijke openstelling was echter pas op 9 maart 2016.[2] Op 22 december 2016 opende de aansluitende N457 aan de noordkant van de aansluiting, tevens is toen ook de aansluiting Moordrecht van de A12 opengesteld, waardoor er sindsdien twee aansluitingen met deze naam zijn.

Toekomst

Er zijn studies verricht om de A20 tussen Nieuwerkerk aan de IJssel en knooppunt Gouwe te verbreden naar 2x3 rijstroken omdat de huidige situatie in de toekomst een groter knelpunt zal vormen. Naar verwachting zal een eventuele verbreding pas na 2020 aan de orde zijn. De aansluiting Moordrecht is voorbereid op 2x3 rijstroken.[3]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A20

6789101112131415161718

Knooppunten: WesterleeKethelpleinKleinpolderpleinTerbregsepleinGouwe