Aansluiting Muiden

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
3 Muiden
AS Muiden 2016.png
Weg NLA001.svg
Kruisende wegen Papelaan
Type haarlemmermeer
Opengesteld circa 1966 / 22-08-2016 & 26-09-2016

De aansluiting Muiden, is een aansluiting van de A1 en heeft het nummer 3. De aansluiting bedient naast Muiden ook het winkelcentrum Maxis en de ten zuiden van de A1 gelegen plaats Weesp.

Kenmerken

De aansluiting is een haarlemmermeer waarbij de Papelaan over de A1 heen gaat die ter plaatste 2x5 doorgaande rijstroken telt, een tweestrooks wisselbaan en aan weerszijden een parallelbaan waar de in- en uitvoegers van de aansluiting op aantakken. Aan de noordzijde ligt eveneens een korte busstrook die naar de naastgelegen P+R terrein leidt. De kruisingen met de Papelaan zijn allen geregeld met verkeerslichten. De aansluiting ligt halverwege het wegvak tussen de Muiderbrug en het Aquaduct Vechtzicht. Ten noordwesten ligt in de aansluitende weg een geregelde kruising met de Maxisweg. Deze ontsluit het winkelcentrum Maxis dat net ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal staat.

Vanwege de brede rijbaan dient het doorgaande vrachtverkeer komende vanaf de A9 richting Muiderberg op de A1 gebruik te maken van de parallelbaan. Dit om te voorkomen dat het langzamere vrachtverkeer vanuit Amsterdam, dat midden op de rijbaan uitkomt, veel rijstroken naar rechts moeten opschuiven wat hinder en mogelijk gevaar kan opleveren voor het overige verkeer.

De aansluiting ontsluit de plaatsen Weesp en Muiden en veel verkeer van industrieterrein Noord in Weesp. Regionaal is deze aansluiting niet heel interessant aangezien men door de bebouwde kommen van Weesp en Muiden moet om er te komen. De wegen aldaar zijn niet geschikt voor veel doorgaand verkeer. De aansluiting kan wellicht drukker worden door de bouw van een woonwijk in de Bloemendalerpolder[1]

Geschiedenis

Rijksweg 1 opende in 1965 met één rijbaan tussen knooppunt Diemen en Muiden. In 1972 is de A1 daar als snelweg gereedgekomen met 2x3 rijstroken. De snelweg kruiste de Utrechtse Vecht met de beweegbare Vechtbrug Muiden. Aan weerszijde van de de brug was een aansluiting, de aansluitingen Muiden met afritnummer 3 en Muiden-Oost met afritnummer 4.

Configuratie van de voormalige aansluiting Muiden.

De oude aansluiting was geconfigureerd als een halfklaverblad waarbij er enige afstand zat tussen de takken aan de zuidzijde en de noordzijde van het voormalige wegvak van de A1. Aan de noordzijde sloot de op- en afrit aan op de Maxisweg. Een parallelweg langs de A1 die tussen Muiden en winkelcentrum Maxis en verder door naar Diemen loopt. Deze gaat bij de Muiderbrug over in de Diemerpolderweg. Verder is er een paar honderd meter voor de aansluiting een aparte uitvoeger voor lijnbussen. De zuidelijke kant eindigde voorheen op de Rijksweg, dit was een klinkerweg parallel aan de voormalige A1 en diende als ontsluiting voor enkele woningen en bedrijven langs de snelweg stonden. Deze zijn in verband met de hertracering van de A1 gesloopt.

De A1 tussen de knooppunten Muiderberg en Diemen was onderdeel van het project Schiphol-Amsterdam-Almere. Hierbij is de Vechtbrug vervangen door het Aquaduct Vechtzicht. De huidige A1 tussen de Muiderbrug en verzorgingsplaats Hackelaar ligt circa 300 meter zuidelijker ten opzichte van het oude tracé. De voormalige aansluitingen Muiden en Muiden-Oost zijn hierbij vervangen door de huidige nieuwe aansluiting. Hierbij is het afritnummer 4 komen te vervallen.

De nieuwe aansluiting is in twee fases opengesteld. Op maandag 22 augustus 2016 opende de aansluiting vanuit de richting Amsterdam en in de richting Amersfoort. De andere rijrichting is op maandag 26 september 2016 in gebruik genomen. Vanaf dat moment was ook de oude aansluiting volledig opgeheven. Het oude wegvak is vrijwel direct na het uit dienst nemen gesloopt.

Toekomst

Bij Weesp wordt in de Bloemendalerpolder een nieuwe woonwijk gerealiseerd die in de nabije toekomst een ontsluiting gaat krijgen op de aansluiting Muiden. De aansluiting is hier reeds op voorbereid. Zo zijn er op de afrit vanuit Muiden twee opstelstroken voor linksaf terwijl in de huidige situatie het verkeer alleen weer de A1 op kan richting Muiden. Daarnaast is in de geluidswal een opening vrij gehouden om een weg in zuidelijke richting op de aansluiting te kunnen laten aantakken[2].

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van de oude aansluiting Muiden reden in 2014 circa 189.800 voertuigen per etmaal over de A1[3]. Er zijn geen gegevens bekend van de aansluitende wegen.

Referenties

  1. Nieuwe woonwijk in de Bloemendalerpolder bij Weesp.
  2. Bloemendalerpolder bestemmingsplan
  3. Rijkswaterstaat INWEVA. Deze gegevens zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten
Aansluitingen in de A1

1234567899a10111213141516171819202122232425262728293031323334

Knooppunten: WatergraafsmeerDiemenMuiderbergEemnesHoevelakenBeekbergenAzeloBuren