Aansluiting Muiden-Oost

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
4 Muiden-Oost
AS Muiden-Oost.png
Weg NLA001.svg
Kruisende wegen Lange Muiderweg / Mariahoeveweg
Type halfklaverblad
Opengesteld rond 1966 / opgeheven op 26 september 2016.

De aansluiting Muiden-Oost, was een aansluiting van de A1 en had afritnummer 4. De aansluiting viel deels samen met de voormalige aansluiting Muiden.

Kenmerken

De aansluiting was geconfigureerd als een vreemd soort halfklaverblad. Aan de zuidzijde zat vanwege ruimtegebrek een zeer scherpe bocht na de uitvoeger waarna de weg een paar honderd meter westwaarts verliep om onderaan de voormalige Vechtbrug Muiden aan te sluiten op de Lange Muiderweg. De oprit aan de zuidzijde ging via een weefvak over in de uitvoeger van de verzorgingsplaats Honswijck. De toe- en afrit aan de noordzijde van de A1 gingne een eind van de snelweg vandaan vanwege de verzorgingsplaats Hackelaar die ingeklemd lag tussen de toe- en afrit en de hoofdrijbaan van de A1. De toerit was gecombineerd met een aparte busstrook voor lijnbussen. Voorheen liep de rechterrijstrook van de verbindingsboog A6-A1 richting Amsterdam vlak na knooppunt Muiderberg over in de uitvoeger van de verzorgingsplaats De Hackelaar welke samenviel met die van aansluiting 4.

Geschiedenis

Rijksweg 1 opende in 1965 met één rijbaan tussen knooppunt Diemen en Muiden. In 1972 is de A1 daar als snelweg gereedgekomen met 2x3 rijstroken. De snelweg kruiste de Utrechtse Vecht met de beweegbare Vechtbrug Muiden. Aan weerszijde van de de brug was een aansluiting, de aansluitingen Muiden met afritnummer 3 en Muiden-Oost met afritnummer 4.

De A1 tussen de knooppunten Muiderberg en Diemen was onderdeel van het project Schiphol-Amsterdam-Almere. De Vechtbrug is vervangen door het Aquaduct Vechtzicht. De huidige A1 tussen de Muiderbrug en verzorgingsplaats Hackelaar ligt circa 300 meter zuidelijker ten opzichte van het oude tracé. De voormalige aansluitingen Muiden en Muiden-Oost zijn vervangen door de huidige nieuwe aansluiting. Hierbij zijn de aansluiting Muiden-Oost en het afritnummer 4 komen te vervallen.

Gelijk met de aanleg van het nieuwe A1-wegvak is ook een nieuwe bredere parallelweg aangelegd met een beweegbare brug over de Vecht, de Spieringbrug. Hierdoor hoeft het lokale (landbouw)verkeer niet meer over de smalle wegen door en langs Muiden te rijden. De Lange Muiderweg op de oostoever van de Vecht wordt ook via de nieuwe parallelweg ontsloten. Hiermee werd een tweede aansluiting voor Muiden overbodig. Daarnaast is er vanwege de verdiepte ligging van de A1 door het aquaduct ook geen ruimte voor een tweede aansluiting.

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van de aansluiting Muiden-Oost reden in 2014 circa 184.400 voertuigen per etmaal over de A1[1]. Van de aansluitende wegen zijn geen gegevens bekend.

Referenties

  1. Rijkswaterstaat INWEVA. Deze gegevens zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten
Aansluitingen in de A1

1234567899a10111213141516171819202122232425262728293031323334

Knooppunten: WatergraafsmeerDiemenMuiderbergEemnesHoevelakenBeekbergenAzeloBuren