Aansluiting Muiderberg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
1 Muiderberg
AS Muiderberg.png
Weg NLA006.svg
Kruisende wegen IJsselmeerweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1977

De aansluiting Muiderberg, is een aansluiting in de A6, de enige op grondgebied van de provincie Noord-Holland en bedient het plaatsje Muiderberg wat aan de westkant van de A6 gelegen is. Richting het oosten zijn het Naarderbos en de golfclub te bereiken.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een halfklaverblad. Aan de westkant van de A6 loopt de spoorlijn Weesp - Lelystad - Zwolle door de aansluiting. Deze spoorlijn staat bekend als de Flevolijn tussen Weesp en Lelystad en aansluitend als Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle. Verder ligt er een lus van parallelweg van de A6, die op de IJsselmeerweg uitkomt en een niet gebruikt vergissingsweggetje. De A6 gaat over de IJsselmeerweg heen met 2x3 rijstroken. Richting het noorden is de vluchtstrook ingericht als spitsstrook. Ten zuiden van de aansluiting ligt knooppunt Muiderberg. De IJsselmeerweg heeft ter plaatse twee gescheiden rijbanen met daarlangs een busbaan en een fietspad. Richting het oosten gaat de 2x2 structuur over in een 1x2 rijbaan.

Geschiedenis

In de jaren 60 kwam het zuidelijk deel van de Flevopolder droog te liggen waarbij meteen een verbinding met het vaste land werd gemaakt door middel van de in 1968 gereedgekomen Hollandse Brug. Er was toen een gelijkvloerse kruising met de IJsselmeerweg waar de weg over de Hollandse Brug, de eerste aanzet tot rijksweg 6, op aansloot. In 1977 werd rijksweg 6 opgeleverd tussen de Hollandse Brug en knooppunt Muiderberg waarbij ook de aansluiting Muiderberg gereedkwam.

De A6 was onderdeel van het project Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA). De snelweg is tussen 2014 en 2016 verbreed naar een parallelstructuur. Omdat het dwarsprofiel van de A6 groter werd, zijn de verbindingswegen en aansluitpunten van de aansluiting Muiderberg verlegd, maar de aansluiting is relatief weinig aangepast.

Verkeersintensiteiten

Ten noorden van de aansluiting telde de A6 in 2011 102.800 voertuigen, ten zuiden 100.800. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1]

Externe links

Referenties

  1. MTR+
Aansluitingen in de A6

12345678910111213141516171819

Knooppunten: MuiderbergGooimeerAlmereEmmeloordJoure