Aansluiting Nijega

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
28 Nijega
AS Nijega.png
Weg NLN031.svg
Kruisende wegen NLN356.svg / Kommisjewei
Type haarlemmermeer
Opengesteld 197?

De aansluiting Nijega, (in het Fries: "Nyegea") is een aansluiting in de rijksweg en niet-autosnelweg N31 net ten noorden van de plaats Nijega. Tevens worden hier ook de plaatsen Oudega en Opeinde bediend. De aansluiting is vooralsnog ongenummerd.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een ruime haarlemmermeer waarbij de N31 met 2x2 rijstroken en ruimtereservering over de N356 heen gaat. De N356 begint bij deze aansluiting en loopt vervolgens in noordelijke richting. In zuidelijke richting loopt de Kommisjewei richting Nijega. De kruisingen bij de aansluiting zijn ongeregeld. De viaducten van de N31 hebben twee ruime velden. Een van de velden wordt gebruikt door de parallelweg van de Kommisjewei die tevens dient als voorziening voor langzaam verkeer. Het dorp Nijega ligt ongeveer een kilometer van de aansluiting vandaan. De directe omgeving is open en landelijk. Richting het oosten is de aansluiting verweven met de verzorgingsplaatsen Stienkamp en De Kreilen.

Geschiedenis

Het deel van de huidige N31 tussen Leeuwarden en Drachten is in de jaren 60 en 70 onder provinciaal beheer aangelegd en later overgedragen aan het rijk. De weg was eerst enkelbaans uitgevoerd met 1x2 rijstroken. Het deel van de N31 ter hoogte van Nijega is in de jaren 70 aangelegd gelijk met een ongelijkvloerse aansluiting. Deze was destijds uitgevoerd als een gespiegeld halfklaverblad waarbij de invoeger richting Leeuwarden over het viaduct liep. Dit verklaart de huidige overbreedte op het viaduct. De invoeger richting Drachten eindigde vlak voor het viaduct. De kruisingen met de N356 zijn ook nog als rotonde uitgevoerd geweest, waarschijnlijk vanaf midden jaren 90 tot aan de ombouw van de aansluiting.[1]

In 2007 kwam de rijbaanverdubbeling van de N31 naar 2x2 rijstroken gereed. Voor de tweede rijbaan is aan de noordzijde van het bestaande viaduct een nieuwe gebouwd in dezelfde stijl die ook een ruimtereservering heeft. Waarschijnlijk voor een mogelijke toekomstige ombouw naar A31 in gedachte zodat deze ruimte voor vluchtstroken gebruikt kan worden. De aansluiting Nijega is bij de wegverbreding omgebouwd naar de huidige haarlemmermeer.

De provincie Friesland heeft tussen 2014 en 2016 het project De Centrale As uitgevoerd, waarbij de N356 vanaf de N31 verdubbeld is naar 2x2 rijstroken. Bij de aansluiting is een zogenaamde kluifrotonde aangelegd. Voor het verkeer vanaf de N31 uit de richting Drachten is er een bypass die direct op de N356 aansluit.[2] De Centrale As is op 7 oktober 2016 opengesteld.

Toekomst

De aansluiting op dit deel van de N31 is nog voorzien van oude bewegwijzering. Deze zullen in de nabije toekomst worden vervangen door nieuwe bewegwijzering waarbij de aansluitingen een afritnummering krijgen. Voor de aansluiting Nijega wordt dit nummer 28.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A/N31

151618192021222324252627282930

Knooppunten: ZurichWerpsterhoek