Aansluiting Noordbroek

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Noordbroek
AS Noordbroek.png
Weg NLN033.svg
Kruisende wegen Scheemderweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1978

De aansluiting Noordbroek is een aansluiting in de N33, ongeveer een kilometer ten oosten van de plaats Noordbroek in de provincie Groningen. De aansluiting is ongenummerd en bedient naast de plaatst Noordbroek ook Slochteren dat verder richting het westen ligt.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een haarlemmermeer waarbij de N33 met 1x2 rijstroken over de Scheemderweg heen gaat. De kruisingen van de verbindingswegen met de Scheemderweg zijn ongeregeld. De aansluiting ligt midden in agrarisch gebied, de komgrens van Noordbroek ligt ongeveer een kilometer vanaf de aansluiting. De N33 heeft hier de status van autoweg. Ongeveer een kilometer ten zuiden van de aansluiting gaat de N33 over in een autoweg met 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

De N33 tussen de aansluiting Noordbroek en Appingedam werd op 22 november 1978 opengesteld, destijds in provinciaal beheer. Hierbij is de aansluiting Noordbroek in zijn huidige configuratie opengesteld.

De A7 had tot midden 2014 een aansluiting met de naam Noordbroek. Deze is in verband met de verbreding van de N33 omgevormd tot een knooppunt met de naam Zuidbroek.

Toekomst

De verbreding van de N33 tussen Assen en knooppunt Zuidbroek naar 2x2 rijstroken is op 22 september 2014 voltooid. Ook voor het deel ten noorden van de A7 bestaan verbredingsplannen, hier is de provincie Groningen de initiatiefnemer. Gezien de geringe verkeersintensiteit stelt de rijksoverheid hier geen geld voor beschikbaar. In mei 2014 is een voorverkenning voor de verbreding van een deel van de N33 ten noorden van de aansluiting Noordbroek geweest. De provincie Groningen heeft € 78 miljoen gereserveerd voor dit project. De plannen zijn verder nog niet concreet. De aansluiting zal bij een verbreding van de N33 moeten worden aangepast.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N33

3233343536373839

Ongenummerde aansluitingen: NoordbroekSiddeburenFarmsumDelfzijl

Knooppunten: AssenZuidbroek