Aansluiting Noorderhoogebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
8 Noorderhoogebrug
AS Noorderhoogebrug.png
Weg NLN370.svg
Kruisende wegen Groningerweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 197?

De aansluiting Noorderhoogebrug is een aansluiting met afritnummer 8 in de N370 ten noorden van de stad Groningen direct naast het dorpje Noorderhoogebrug dat onder de gemeente Groningen valt. De N370 is onderdeel van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting heeft de vorm van een halve haarlemmermeer en is derhalve incompleet. De aansluiting is alleen vanuit en in zuidelijke richting te berijden. Voor de andere richtingen moet men gebruik maken van de nabij gelegen aansluiting van de N361 met de N46 welke is geïntegreerd in het knooppunt Boterdiep.

De N370 gaat met 2x2 rijstroken en vluchtstroken over de Groningerweg heen. De kruisingen met de Groningerweg zijn ongeregeld. Ten westen van de aansluiting ligt het dorpje Noorderhoogebrug en ten noorden het bedrijventerrein Noorderhoogebrug. Ten zuiden van de aansluiting ligt de Noordzeebrug over het Van Starkenborghkanaal waar de in- en uitvoeger van de aansluiting ook overheen lopen.

Geschiedenis

De huidige N370 is in de jaren 70 aangelegd als onderdeel van de N46 Groningen - Eemshaven. Begin jaren 90 heeft het wegvak waar de aansluiting Noorderhoogebrug deel van uitmaakt, het nummer N370 gekregen. Het nummer N46 is verlegd naar het wegvak tussen de knooppunt Boterdiep en knooppunt Euvelgunne.

De Ring Groningen is omgebouwd waarbij bijna alle gelijkvloerse kruisingen zijn veranderd in ongelijkvloerse aansluitingen. Bij dit project bestonden plannen om de aansluiting Noorderhoogebrug aan te passen. Eén van de varianten was de aansluiting om te bouwen naar een halfklaverblad die zou gaan aansluiten op de N361 en niet meer op de Groningerweg. In oktober 2016 is mede vanwege bezwaren van omwonenden besloten de bestaande situatie te handhaven[1].

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N370

8910111213141516171819

Knooppunten: BoterdiepReitdiep