Aansluiting Noordwijk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
6 Noordwijk
AS Voorhout.png
Weg NLA044.svg
Kruisende wegen NLN444.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1939

De aansluiting Noordwijk is een aansluiting in de A44 met nummer 6 en ligt in de provincie Zuid-Holland en bedient naast Voorhout ook Noordwijk en het zuidelijke deel van Oegstgeest.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een aangepaste haarlemmermeer waarbij de A44 met 2x2 rijstroken over de N444 heen gaat. De verbindingswegen aan de zuidoostkant sluiten direct op de N444 aan door middel van een turborotonde. Aan de noordwestkant is de aftakking van de toerit richting Wassenaar vanaf het onderliggende weg apart te noemen. Deze takt af van de Verlengde Vinkenweg waarbij het verkeer op deze weg schuin de rijstrook van tegemoetkomend verkeer oversteekt. De afrit vanaf de A44 vanuit het noorden sluit samen met de Verlengde Vinkenweg aan op een VRI geregeld kruispunt met de N444. De afrit vanuit het zuiden is gecombineerd met de toerit in noordelijke richting vanaf verzorgingsplaats Elsgeest.

Geschiedenis

In 1938 kwam de huidige A44 tussen Burgerveen en Sassenheim gereed als onderdeel van rijksweg 4 ten westen van Leiden langs. In 1939 werd het deel tot Oegstgeest voltooid waarbij ook de aansluiting Voorhout werd aangelegd. De configuratie is altijd een haarlemmermeer geweest hoewel de aansluiting in de loop der jaren licht is aangepast.

Medio 2011 is de bewegwijzering op de A44 bij deze aansluiting in noordelijke richting aangepast. De aanduiding Voorhout is verplaatst van het paneel boven de afrit naar het paneel boven de hoofdrijbaan waardoor Noordwijk nu de eerst genoemde aanduiding is. In noordelijk richting is nu in feite sprake van de "aansluiting Noordwijk". Bij de aansluiting Sassenheim is de aanduiding Voorhout-Oosthout gewijzigd in Voorhout.

De provincie Zuid-Holland heeft de kruisingen bij de aansluiting laten aanpassen in verband met de doorstroming en de verkeersveiligheid. Aan de zuidoostzijde van de A44 is de kruising met de N444 omgebouwd tot een turborotonde met een fietstunnel.

De Rijksstraatweg, waar voorheen de afrit van de aansluiting op aantakte, is geknipt en de weg is over een nieuw tracé aangelegd langs het parkeerterrein van AkzoNobel en de tennisbaan. Deze omlegging heet de Geert Willem Sikkensweg. Het terrein van Akzo Nobel heeft een ontsluiting op deze weg gekregen. De Geert Willem Sikkensweg sluit vervolgens ten noorden van de aansluiting Voorhout met een rotonde aan op de N444. Het laatste stukje van de voormalige Rijksstraatweg is sindsdien onderdeel van de afrit met opstelvakken. De werkzaamheden vonden plaats in de periode 20 februari 2013 tot 27 juni 2014.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A44

123456789

Knooppunten: BurgerveenOmmedijk