Aansluiting Noordwijkerhout

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 Noordwijkerhout
Weg
Kruisende wegen
Type halfklaverblad
Opengesteld 1938

De aansluiting Noordwijkerhout is een aansluiting in de A44 met nummer 3 en ligt in de provincie Zuid-Holland. De plaats Sassenheim ligt net ten zuiden van de aansluiting waarvan de noordkant via de N208 wordt ontsloten. De plaats Noordwijkerhout ligt verder naar het noordwesten aan de N443. Ook de plaats Lisse wordt via deze aansluiting bediend.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een halfklaverblad waarbij de A44 over de N208 en de daar aan parallel lopende vaart heen gaat. Aan de westkant ligt een rotonde waar de verbindingswegen op aan sluiten. De N208 loopt onder de A44 door en splitst na de bocht in de toerit naar het noorden en de afrit vanuit het zuiden met als bijzonderheid dat er een vergissingsweggetje tussen de af- en toerit ligt. Opvallend is de verzorgingsplaats Sassenheim, die geïntegreerd is in de aansluiting. Aanvankelijk was het gebruikelijk tankstations te integreren in knooppunten en aansluitingen. Voorbeelden hiervan waren knooppunt Oudenrijn ten tijde dat het nog een rotonde was en de aansluiting Vinkeveen in de A2 waar een Esso tankstation stond. Het houten gebouw hiervan staat in het Automobielmuseum in Raamsdonkveer.

Ten noordoosten in de A44 bevindt zich de Kaagbrug, een beweegbare brug over de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Deze brug kan voor oponthoud zorgen op en onderaan de aansluiting aangezien deze er vlakbij ligt.

Geschiedenis

De geschiedenis van rijksweg 44 maakt deel uit van die van rijksweg 4 en gaat terug tot voor de Tweede Wereldoorlog. In 1938 kwam rijksweg 4 tussen Amsterdam en Sassenheim gereed welke afboog ter hoogte van het huidige knooppunt Burgerveen en gepland was om langs de westkant van Leiden naar de Den Haag te lopen. De aansluiting Noordwijkerhout is ook omstreeks deze periode aangelegd. In 1969 opende de A4 langs de oostkant van Leiden en werd de oude route omgenummerd naar A44. In de jaren 70 werd de Schiphollijn aangelegd tussen Amsterdam en Leiden waarbij ook Hoofddorp en Nieuw-Vennep een station kregen, de lijn opende in 1981. Het tracé van de A44 werd op het punt waar de lijn de snelweg kruist iets aangepast en ook diverse kunstwerken en aansluitingen moesten veranderd worden omdat de spoorlijn vrij dicht langs de snelweg kwam te liggen. De aansluitende N208 was onderdeel van een groter plan al is onduidelijk hoe en of het deel ter hoogte van Sassenheim bij dit plan hoorde.

De aansluiting is net als veel kunstwerken in de A44 vrij krap wat te maken heeft met de ontwerpeisen, die in de jaren 30 heel anders waren dan bij wegen van na de oorlog. Er was veel minder verkeer en de voertuigen waren kleiner van afmeting waardoor deze constructies voldoende waren. Tevens waren de inzichten wat betreft verkeersveiligheid en dergelijke nog lang niet zover gevorderd als. Op de rijbaan is dit te merken aan de relatief smalle en ook korte in- en uitvoegstroken. Om deze reden geldt bij de aansluiting Noordwijkerhout een maximumsnelheid van 100 km/u.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Aansluitingen in de A44

123456789

Knooppunten: BurgerveenOmmedijk