Aansluiting Noordwolde

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Noordwolde
AS Noordwolde.png
Weg NLN046.svg
Kruisende wegen NLN994.svg / Groningerweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1977

De aansluiting Noordwolde is een onvolledige aansluiting in de N46 tussen de plaatsen Noordwolde en Zuidwolde in de provincie Groningen. De aansluiting bedient ook de grotere plaats Bedum die richting het noorden direct aan de kruisende N994 ligt. Verder ligt plaats Zuidwolde direct ten zuiden van de aansluiting hoewel dit niet is bewegwijzerd vanaf de N46. De aansluiting is niet genummerd.

Kenmerken

De aansluiting heeft de vorm van een halve haarlemmermeer waarbij de N46 met 1x2 doorgaande rijstroken over de N994/Groningerweg heen gaat die bij deze aansluiting eindigt. Richting het zuiden loopt de Groningerweg nummerloos richting Zuidwolde. De aansluiting is incompleet en alleen van en naar Groningen te gebruiken. Voor verkeer richting Eemshaven is vanuit Bedum via de N993 de N46 te bereiken bij de aansluiting Bedum. Hoewel Noordwolde hemelsbreed nog geen kilometer ten noordwesten van de aansluiting ligt moet men zuidwaarts via Zuidwolde rijden om er te komen. Namelijk via de Noordwolderweg die ten westen van de aansluiting onder de N46 doorgaat. De N994 sluit via een rotonde op de toerit richting Groningen aan. Aan de zijde van Zuidwolde ligt een ongeregelde kruising met de afrit vanuit Groningen. In de aansluiting zelf staat een bossage met bomen, de directe omgeving is open en landelijk.

Geschiedenis

De N46 is in de jaren 70 als rijksweg aangelegd en in 2007 overgedragen aan de provincie Groningen. Het wegvak tussen Groningen en Zuidwolde opende in 1977 tegelijk met de halve aansluiting. De rotonde aan de noordzijde van de aansluiting is in oktober 2012 aangelegd. Dit was voor die tijd een ongeregelde kruising.[1]

Verkeersintensiteiten

Referenties

  1. [1]Aanleg rotonde aansluiting Noordwolde]
Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool