Aansluiting Oegstgeest

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
7 Oegstgeest
AS Oegstgeest.png
Weg NLA044.svg
Kruisende wegen Rijnzichtweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1939

De aansluiting Oegstgeest is een aansluiting in de A44 met nummer 7 in de provincie Zuid-Holland en bedient naast Oegstgeest de plaats Rijnsburg.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een krappe haarlemmermeer waarbij de A44 met 2x2 rijstroken over de Rijnzichtweg heen gaat. De verbindingswegen sluiten aan op de Rijnzichtweg door middel van VRI geregelde kruispunten. Daarnaast is er een extra right in, right out-aansluiting op de afrit vanuit Amsterdam voor toegang naar de bloemenveiling Flora Holland. Het viaduct van de A44 over de Rijnzichtweg heeft vijf krappe velden waar de Rijnzichtweg doorheen loopt. De buitenste velden zijn in gebruik door vrijliggende fietspaden. De middelste wordt gebruikt in twee richtingen voor linksafslaand verkeer. Door het veld voor de oostelijke richting loopt een strook voor recht doorgaand verkeer en een busstrook. Door het veld voor de westelijke richting lopen er twee stroken voor recht doorgaand verkeer.

Geschiedenis

In 1938 kwam de huidige A44 tussen Burgerveen en Sassenheim gereed als onderdeel van rijksweg 4 ten westen van Leiden langs. In 1939 werd het deel tot Oegstgeest voltooid. Het verdere deel richting Leiden is ook in de jaren '30 aangelegd maar bleef lange tijd enkelbaans. De aansluiting dateert uit 1939 en sloot aan op de enkelbaans rijksweg. De aansluiting in zijn huidige vorm is tot stand gekomen halverwege de jaren '60 na de openstelling van de 2x2 snelweg naar Leiden-Zuid.

Reconstructie

De verkeersafwikkeling bij de aansluiting Oegstgeest liet te wensen over en de drukte door het vele vrachtverkeer naar de bloemenveiling op de Rijnsburgerweg geeft veel overlast. De gemeentes Oegstgeest en Katwijk, de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en de bloemenveiling Flora Holland hebben samen aan het project voor een nieuwe ontsluiting van het veilingcomplex gewerkt.[1] Met het project is de afrit vanaf Amsterdam naar voren gehaald, en is de bloemenveiling met een rechts in-rechts uit-aansluiting op de afrit aangesloten. Voor doorgaand verkeer op de afrit is een drempel aangelegd zodat vrachtverkeer makkelijker rechtsaf kan slaan richting de verkeerslichten met de Rijnzichtweg.[2] Om de extra verkeersdruk bij kruising A44/Rijnzichtweg op te vangen wordt de busbaan omgebouwd tot een rijstrook voor alle verkeer. De verlegde afrit opende op 22 juli 2016 voor het verkeer. De werkzaamheden waren in september 2016 afgerond[3] en de formele inauguratie was op 10 oktober 2016.[4]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 61.000 voertuigen over de A44 ter hoogte van de afrit.

Referenties

Aansluitingen in de A44

123456789

Knooppunten: BurgerveenOmmedijk