Aansluiting Oosterhoogebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
2 Oosterhoogebrug
AS Oosterhoogebrug.png
Weg NLN046.svg
Kruisende wegen NLN360.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1983

De aansluiting Oosterhoogebrug is een aansluiting in de N46 ten oosten van de stad Groningen in de provincie Groningen. De aansluiting heeft nummer 2 en bedient ook het centrum van Groningen en de wijk Oosterhoogebrug. De N46 maakt hier deel uit van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een haarlemmermeer, waarbij de N46 met 2+3 rijstroken over de N360 heen gaat. In noordelijke richting op de N46 loopt een weefvak naar de aansluiting Lewenborg. Het viaduct dient tevens als brug over het Damsterdiep dat parallel aan de N360 loopt. De N360 heeft ter hoogte van de aansluiting gescheiden rijbanen met de opstelvakken voor beide kruisingen die zijn geregeld met een VRI. Verder ligt er een vrijliggend fietspad langs de N360.

Geschiedenis

De oostring van Groningen waar de huidige N46 deel van uitmaakt is in twee fases gereedgekomen. In 1983 het deel tussen knooppunt Boterdiep en het Damsterdiep waarmee de eerste helft van de aansluiting Delfzijl ook gereedkwam. Drie jaar later in 1986 volgde het zuidelijke N46-segment en werd de aansluiting compleet.

Dit wegvak had vroeger het nummer N28 tot begin jaren 90, de N46 liep toen via de noord- en westring naar rijksweg 7. Na een uitwisseling tussen de provincie Groningen en het rijk werd de route van de N46 verlegd van de noord- en westring naar de oostring.

In 2010 is de VRI op de N360 bij de aansluiting vervangen om de doorstroming en de veiligheid te verbeteren. De naam van de aansluiting is in november 2016 officieel Oosterhoogebrug geworden en is er een afritnummer aan toegekend.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool