Aansluiting Oud-Beijerland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
21 Oud-Beijerland
Weg
Kruisende wegen
Type halfklaverblad
Opengesteld 31 augustus 1967

De aansluiting Oud-Beijerland is een aansluiting in de A29 vlakbij de plaats Oud-Beijerland. De aansluiting heeft het nummer 21.

Kenmerken

De aansluiting Oud-Beijerland is vormgegeven als een uitgerekt halfklaverblad. De N217 kruist de A29 bovenlangs met 2+1 rijstroken. De kruisingen in de aansluiting zijn geregeld middels een VRI. Er zijn nog twee extra verbindingslussen aanwezig, welke in gebruik zijn als busbaan. Op de rijbaan richting het zuiden is er ten zuiden van de aansluiting een doorlopend weefvak naar verzorgingsplaats Moerkerken. De aansluiting is van regionaal belang en ontsluit de plaatsen Oud-Beijerland en 's-Gravendeel. Daarnaast vormt de weg een doorgaande route naar Dordrecht via de Kiltunnel. In het geval van calamiteiten in de noordelijker gelegen Heinenoordtunnel, is de route via de Kiltunnel tolvrij en is de aansluiting van groot belang voor het doorgaand verkeer.

Geschiedenis

De aansluiting opende deels op 31 augustus 1967 toen rijksweg 29 opende tussen Heinenoord en Stougjesdijk. De rest opende op 14 november 1968 toen de Heinenoordtunnel opende en er een doorgaande verbinding tot Barendrecht was. De aansluiting had nog een iets andere configuratie. De verbindingsbogen waren direct met de hoofdrijbaan van de A29 verbonden. In het begin van de jaren 90 is er een korte parallelstructuur gemaakt, zodat verkeer wat meer ruimte had om in/uit te voegen. In die periode zijn ook de verbindingsbogen welke als busbaan in gebruik zijn aangelegd. In 1999 is de A29 ten noorden van de aansluiting verbreed naar 2x3 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

Ten noorden van de aansluiting telde de A29 in 2011 84.700 voertuigen, ten zuiden 50.800. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1]

Referenties

  1. MTR+
Aansluitingen in de A29

19a20212223

Knooppunten: VaanpleinKlaaswaalHellegatspleinSabina