Aansluiting Papendrecht (N3)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
1 Papendrecht
AS Papendrecht (N3).png
Weg NLN003.svg
Kruisende wegen Burgemeester Keizerweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1989

Voor de aansluiting op de A15, zie Aansluiting Papendrecht (A15)

De aansluiting Papendrecht is een aansluiting in de N3 bij Papendrecht in de provincie Zuid-Holland. De aansluiting heeft afritnummer 1.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een haarlemmermeer waarbij de N3 met 2x2 rijstroken over de Burgemeester Keizerweg heen gaat die eveneens gescheiden rijbanen heeft. De verbindingswegen sluiten door middel van een botonde aan op de Burgemeester Keizerweg. De toerit in noordelijke richting op de N3 is verweven met de aansluiting Papendrecht van de A15. in zuidelijke richting ligt de Merwedebrug (Papendrecht).

Geschiedenis

Het deel van de huidige N3 tussen de Burgemeester Keizerweg en het Wantij opende in 1968 samen met de Merwedebrug. De weg is destijds door de provincie Zuid-Holland aangelegd als de Secundaire weg 43. Sprake van een aansluiting was er niet. Het verkeer reed via de Burgemeester Keizerweg en de Veerweg naar de A15 waar destijds een aansluiting zat. Dit is de locatie van het tot de zomer van 2014 aanwezige bekende betonnen boogbruggetje. Midden jaren 80 werd door het Rijk besloten de N3 aan te leggen waarvan het deel tussen de Burgemeester Keizerweg en de A15 in 1989 is opengesteld. Tegelijkertijd is de aansluiting Papendrecht aangelegd die tevens in 1989 opende voor het verkeer. Voorheen lagen er aan weerszijden van de N3 kruisingen met verkeerslichten. Deze zijn in oktober en november 2012 omgebouwd tot de huidige botonde, ook wel kluifrotonde of hondenbot genoemd.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N3

Papendrecht (A15)PapendrechtDordrecht-Centrum/StaartDordrecht-StadspoldersDordrecht-KrispijnDordrecht-Sterrenburg's-Gravendeel