Aansluiting Peizerweg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
18 Peizerweg
AS Peizerweg.png
Weg NLN370.svg
Kruisende wegen Peizerweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1978

De aansluiting Peizerweg is een aansluiting met afritnummer 18 in de N370 aan de westzijde van de stad Groningen in de provincie Groningen. De aansluiting bedient het bedrijvengebied Peizerweg en de wijk Zeeheldenbuurt. De N370 is onderdeel van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting heeft de configuratie van een halfklaverblad waarbij de N370 met 2x2 rijstroken over de Peizerweg en naastgelegen spoorlijn heen gaat. De N370 vervolgt zijn weg en buigt af in noordwestelijke richting verhoogd op het viaduct Hoendiep over een lengte van 700 meter tot na de aansluiting Hoendiep waarmee de aansluiting Zeeheldenbuurt verweven is. De verbindingswegen zijn opvallend lang en uitgevoerd als een weg met 1x2 rijstroken vanaf de Peizerweg. Op de verbindingsweg aan de westzijde van de N370 wordt een parkeerterrein ontsloten. Beide verbindingswegen kruisen de busbaan Koeriersterweg/Peizerweg. De kruisingen met de Peizerweg zijn ongeregeld. De Peizerweg buigt bij de kruising aan de oostzijde van de N370 af in noordelijke richting waarbij direct aan de noordzijde van de kruising een bewaakte overweg ligt met de spoorlijn Leeuwarden - Groningen.

Geschiedenis

De huidige N370 is in de jaren 70 aangelegd als onderdeel van de N46 Groningen - Eemshaven. Begin jaren 90 heeft de ring west en noord het nummer N370 gekregen. De aansluiting met de Peizerweg is destijds gelijk ongelijkvloers aangelegd in de huidige configuratie. De busbaan en het parkeerterrein van de meubelboulevard zijn van latere datum. De zuidelijke helft van de huidige Hoogkerk die aansluit op de Van Heemskerckstraat is gelijktijdig met de aansluiting Peizerweg opengesteld. Aan de datum op het viaduct over de Peizerweg is te herleiden dat de aansluiting in 1978 is opengesteld. [1]

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N370

8910111213141516171819

Knooppunten: BoterdiepReitdiep