Aansluiting Puurs

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
7 Puurs
AS Puurs.png
Weg A12 BE.svg
Kruisende wegen BE-N16.svg BE-N17.svg N183
Type halfklaverblad
Opengesteld 197?

De aansluiting Puurs is een aansluiting in de A12, in de Belgische provincie Antwerpen. De aansluiting heeft afritnummer 7 en bedient naast het westelijker gelegen Puurs ook Willebroek aan de oostzijde van de A12.

Kenmerken

De aansluiting heeft de configuratie van een halfklaverblad, waarbij de A12 met 2x2 rijstroken onder de N183 door gaat. De A12 is in noordelijke richting snelweg en heeft in zuidelijke richting de status van expressweg. De N183 heeft gescheiden rijbanen en 2x2 rijstroken. Verder zijn er gescheiden fietspaden aanwezig. Aan de kruising aan de westzijde is geregeld waarbij alle afslagbewegingen mogelijk zijn. De N183 loopt hier in westelijke richting over in de gewestweg N16. De N17 vanuit Dendermonde sluit hier ook aan.

De kruising aan de oostzijde is ongeregeld maar bestaat dan ook uit voornamelijk vrije rechtsaffers. Voor het verkeer vanuit het westen is er een linksaf mogelijkheid naar de A12 richting Antwerpen. De N183 loopt hier rechtdoor direct Willebroek in.

Geschiedenis

De A12 is waarschijnlijk eind jaren 70 aangelegd. De noordelijker gelegen Rupeltunnel is in 1982 opengesteld en vervangt daarmee de N177 met Rupelbrug en de Boulevardbrug die voorheen de doorgaande route vormde. De aansluiting is waarschijnlijk tegelijk met het betreffende wegvak van de A12 opengesteld en was voorheen een driekwart klaverblad. Vanwege de gescheiden rijbanen van de N183 was bij de oostelijke kruising van de aansluiting vanaf en naar de A12 alleen rechtsafslaand verkeer mogelijk. Deze kruising is later aangepast waardoor verkeer vanuit Puurs sindsdien linksaf kan slaan naar de toerit van de A12 richting Antwerpen. De verbindingslus in het zuidoostkwadrant van de aansluiting is daarmee buiten gebruik gesteld. Dit is gedaan om stagnatie op de A12 door weefverkeer te voorkomen. Onduidelijk is wanneer precies de aansluiting is aangepast. De ongebruikte lus is nog aanwezig en afgezet met betonnen barriers. [1]

De aansluiting heeft tot 2011 de naam Breendonk gehad.[2]

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A12

11121314151659876321

Antwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-ZuidWilrijk-ValaarStrombeek-Bever