Aansluiting Ring Alkmaar (West)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Ring Alkmaar (West)
KP Kooimeer.png
Weg NLN242.svg
Kruisende wegen Smaragdweg
Type driekwart haarlemmermeer
Opengesteld 2008

De aansluiting Ring Alkmaar (West) is een ongenummerde aansluiting in de N242 vlak na Knooppunt Kooimeer waar de A9 overgaat in de N242. De aansluiting bedient ook het industriegebied Boekelermeer.

Kenmerken

De aansluiting heeft de vorm van een haarlemmermeer waarbij de oprit richting het zuiden ontbreekt. Bij de aansluiting gaat de N242 met 2x2 banen over de Smaragdweg heen. De afritten komen uit op rotondes. In westelijke richting loopt de Smaragdweg over in de westelijke ringweg van Alkmaar met wegnummer N9.

Geschiedenis

e N242 was langs de oostzijde van Alkmaar oorspronkelijk een gebiedsontsluitingsweg met 2x2 rijstroken en verkeerslichten. Plannen om de N242 langs de oostzijde van Alkmaar aan te passen werden begin jaren 2000 concreet, in 2002 werd het streefbeeld geformuleerd, waarin de N242 volledig ongelijkvloers zou worden, met een vrije busbaan tussen Alkmaar en Heerhugowaard. De weg is destijds al ontworpen op een verdere uitbouw tot volledig 2x3 rijstroken. De aansluiting Ring Alkmaar (West) is hierbij ook ongelijkvloers gemaakt.

Verkeersintensiteiten

In 2008 reden dagelijks 49.900 voertuigen ten noorden van de aansluiting over de N242[1].

Referenties

  1. Provincie Noord-Holland, Servicepunt Wegen en Vaarwegen
Aansluitingen in de N242

Ring Alkmaar (West)Alkmaar-Industrie OverdieAlkmaarHeerhugowaard-ZuidHeerhugowaardNieuwe Niedorp

Knooppunten: Kooimeer