Aansluiting Roodeschool

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Roodeschool
AS Roodeschool.png
Weg NLN046.svg
Kruisende wegen NLN363.svg / Greedeweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1979

De aansluiting Roodeschool is een ongenummerde aansluiting bestaande uit twee delen in de N46 vlakbij de plaats Roodeschool in de provincie Groningen. De aansluiting bedient ook de plaatsen Delfzijl, Oosteinde en Spijk.

Kenmerken

De aansluiting is een combinatie van twee halve haarlemmermeeraansluitingen. De toe- en afrit van en naar Groningen sluiten aan op de N363. De toe- en afrit van en naar de Eemshaven sluiten aan op de Greedeweg. De twee halve aansluitingen worden verbonden met een 700 meter lange verbindingsweg die parallel aan de N46 loopt. In zuidwestelijke richting wordt deze parallelweg bewegwijzerd als N363, in noordoostelijke richting als N46. Hierdoor kunnen de twee halve aansluitingen als één hele aansluiting worden gezien. Vanaf de N46 is de plaats Roodeschool vanuit beide richtingen bewegwijzerd. Vanaf de Eemshaven is daarnaast Delfzijl aangegeven en vanuit Groningen gezien Spijk. De aansluiting Roodeschool ligt in agrarisch gebied.

Geschiedenis

De N46 is in de jaren 70 als rijksweg aangelegd en in 2007 overgedragen aan de provincie Groningen. Het wegvak tussen Middelstum en de Eemshaven werd samen met de aansluiting Roodeschool in 1979 voltooid. Waarom er voor de huidige configuratie met twee gekoppelde halve aansluitingen is gekozen in plaats van een complete aansluiting ter hoogte van de N363 is niet duidelijk.

De kunstwerken en aansluitingen in de N46 zijn in de jaren 70 voorbereid op een tweede rijbaan uitgaande van een groei in het Eemshavengebied. Deze groei is uitgebleven en de tweede rijbaan is er tot op heden niet gekomen. Gezien de geringe intensiteiten op de N46 valt het niet te verwachten dat de tweede rijbaan in de nabije toekomst alsnog zal worden aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool