Aansluiting Rotterdam-Airport

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
11 Rotterdam-Airport
AS Berkel en Rodenrijs.png
Weg NLA013.svg
Kruisende wegen S114.svg NLN209.svg
Type haarlemmermeer/halfklaverblad
Opengesteld 01-10-1956

De aansluiting Rotterdam-Airport (voorheen: Berkel en Rodenrijs) is een aansluiting in de A13, vormgegeven als een combinatie van een haarlemmermeer en halfklaverblad. De aansluiting heeft het nummer 11.

Kenmerken

De aansluiting in 2019, voor de bouw van de A16.

De aansluiting Rotterdam-Airport is een combinatie van een haarlemmermeer aan de oostzijde en een halfklaverblad aan de westzijde. De N209 uit Bleiswijk eindigt hier, de S114 naar het bedrijventerrein Spaanse Polder begint hier. In de lus van de toerit naar Rotterdam bevindt zich een verbindingsweg naar de parallelweg van de A13. De A13 telt ter plekke 2x3 rijstroken en de N209 en S114 zijn enkelbaans. De aansluiting ligt in de nabijheid van Rotterdam - The Hague Airport.

Geschiedenis

De rijksweg 13 werd in 1933 opengesteld als vierstrooks weg met ongelijkvloerse kruisingen tussen Rijswijk en Rotterdam. De weg eindigde aan de rand van Overschie. Ter plekke van de Doenkade was destijds geen aansluiting aangezien er over de Doenkade destijds geen weg liep. De Doenkade en de aansluiting Berkel en Rodenrijs werden op 1 oktober 1956 opengesteld voor het verkeer[1]. Destijds was de aansluiting een krap trompetknooppunt, men kon alleen van en naar de Doenkade. In de jaren '60 werd de aansluiting semi-gelijkvloers toen krappe verbindingswegen naar de parallelle Delftweg in gebruik genomen werden, maar de aansluiting bleef in beginsel een trompetaansluiting. Dit veranderde vermoedelijk tegen 1990 toen de Matlingeweg door het bedrijventerrein Rotterdam-Noordwest in gebruik werd genomen en de aansluiting de huidige vorm kreeg.

Reconstructie

De aansluiting kenmerkte zich in een problematische afwikkeling van verkeer vanwege weinig capaciteit waarbij de files vaak terugslaan op de snelweg zelf. De aansluiting is jarenlang ongewijzigd gebleven terwijl de drukte op de N209 flink toegenomen is door forse woningbouw en opkomst van kastuinbouw in Lansingerland. Daarom is begin 2014 begonnen met de reconstructie van de afrit. Hierbij is eveneens het viaduct over de A13 vervangen doordat deze aan het eind van zijn levensduur is. Het project concentreerde zich verder vooral op het creëren van meer opstelruimte om tijdens drukte meer capaciteit te bieden. Het project was eind oktober 2015 gereed.[2][3]

Omstreeks de reconstructie is de naam van de aansluiting ook gewijzigd van de aansluiting Berkel en Rodenrijs naar Rotterdam-The Hague Airport. Berkel en Rodenrijs wordt sindsdien niet meer aangegeven vanaf de A13 uit Den Haag, maar nog wel vanuit Rotterdam. Met de plaatsing van nieuwe bewegwijzering in 2022 is de naam van de afrit ingekort naar Rotterdam-Airport.

Toekomst

In de nabije toekomst zal de aansluiting wederom deels veranderen door de komst van de A16 Rotterdam (A13/A16) die bij deze aansluiting een knooppunt gaat vormen.

Verkeersintensiteiten

In 2018 reden dagelijks 127.000 voertuigen ten noorden en 129.400 voertuigen ten zuiden van de aansluiting Rotterdam-The Hague Airport over de A13.

Referenties

Aansluitingen in de A13

789101113

Knooppunten: YpenburgZestienhovenKleinpolderplein