Aansluiting Rotterdam-Feijenoord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
24 Rotterdam-Feijenoord
AS Rotterdam-Feijenoord.png
Weg NLA016.svg
Kruisende wegen S106.svg
Type splitsing/verkeersplein
Opengesteld 1 februari 1965

De aansluiting Rotterdam-Feijenoord is een aansluiting in de A16 bij de stad Rotterdam. De aansluiting heeft het nummer 24.

Kenmerken

De aansluiting Rotterdam-Feijenoord heeft een complexe vorm met een splitsing, een verkeersplein en een klaverlus. Aan de zuidzijde van de aansluiting is er een splitsing. In de splitsing bevindt zich richting het noorden een verbindingsweg richting de wijken Oud-IJsselmonde en Beverwaard. Daarnaast is er een busbaan die als een soort van by-pass dient om bij files op de parallelbaan van de A16 de file deels te omzeilen. Aan de westzijde van de aansluiting ligt een verkeersplein, waarbij er twee rijbanen ongelijkvloers kruisen. Het verkeersplein is via verbindingswegen rechtstreeks verbonden met de aansluiting. Verkeer vanuit het zuiden kan geen gebruikmaken van het verkeersplein. Aan de noordzijde bevindt zich een klaverlus voor het verkeer dat vanuit Rotterdam over de nabijgelegen Van Brienenoordbrug wil rijden. Het verkeersplein in de aansluiting is deels geregeld middels een VRI. De aansluiting is enkel te bereiken vanaf de parallelbanen in de A16. De aansluiting is van regionaal belang en ontsluit met name de Rotterdamse wijken Feijenoord, IJsselmonde, Beverwaard.

Geschiedenis

De aansluiting opende op 1 februari 1965, gelijktijdig met de opening van de Van Brienenoordbrug. Eind jaren 80 is de aansluiting aangepast, vanwege de bouw van de tweede Van Brienenoordbrug. De A16 is daarbij voorzien van een parallelbaanstructuur. De busbaan die dient als by-pass aan de oostzijde van de aansluiting is ook in die periode aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Ten noorden van de aansluiting telde de A16 in 2011 234.600 voertuigen, ten zuiden 216.000. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1]

Referenties

  1. MTR+
Aansluitingen in de A16

2726252423222120191817161514

Knooppunten: ZestienhovenTerbregsepleinRidderkerkKlaverpolderZonzeelPrincevilleGalder