Aansluiting Rotterdam-Prins Alexander (A20)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
16 Rotterdam-Prins Alexander
AS Rotterdam-Prins Alexander.png
Weg NLA020.svg
Kruisende wegen S109.svg / Capelseweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1973 (gelijkvloerse aansluiting)

Voor de aansluiting op de A16, zie Aansluiting Rotterdam-Prins Alexander (A16)

De aansluiting Rotterdam-Prins alexander is een aansluiting van de A20 bij Rotterdam met nummer 16. De aansluiting bedient onder andere de wijken Prins Alexander en Zevenkamp.

Kenmerken

De aansluiting Rotterdam-Prins Alexander, vaak afgekort tot Prins Alexander, is geconfigureerd als een standaard haarlemmermeer. Hier sluit de s109 aan die in zuidoostelijke richting loopt. In noordwestelijke richting loopt de Capelseweg nummerloos langs Zevenkamp. De aansluiting is ruim opgezet met twee grote VRI geregelde kruispunten op de Capelseweg die gescheiden rijbanen heeft. De A20 heeft richting Gouda 2x3 doorgaande rijstroken en in zuidwestelijke richting gaat de meest linkerstrook over in een plusstrook. De aansluiting is in deze richting tevens verweven met knooppunt Terbregseplein. De toerit met 2 rijstroken gaat hier direct over in een weefvak richting het knooppunt.

Geschiedenis

De aansluiting ontstond deels in 1973 toen knooppunt Terbregseplein en een eerste aanzet voor de A20 richting Gouda werden opengesteld. De hoofdrijbaan eindigde toen bij de Hoofdweg. Het verkeer werd bij de Capelseweg afgewikkeld via de toe- en afritten van de huidige aansluiting, die al waren aangelegd en uitkwamen op een gelijkvloerse kruising met de Capelseweg. Iets ten noordoosten van de Capelseweg bogen de verbindingswegen af naar een kruispunt met de Hoofdweg bij Capelle Schollevaar[1]. De Hoofdweg was eerder onderdeel van de ooit geplande rijksweg 3. Deze is in de jaren 70 vervangen door de huidige A20 die vrijwel parallel loopt aan de Hoofdweg. De aansluiting Prins Alexander werd midden jaren 70 voltooid, maar de gelijkvloerse kruising met de Hoofdweg bleef tot 1984 bestaan, toen het laatste deel van de A20, Prins Alexander - Nieuwerkerk a/d IJssel, gereed kwam.

Toekomst

Het gebied ten zuiden van de aansluiting valt onder het project Integrale Visie Alexanderknoop. Zo zal er nieuwe bebouwing verrijzen tussen de A20, Hoofdweg en de A16 in. Er komen nieuwe ontsluitingswegen waarvan een enkele direct verbonden zal worden met de aansluiting Prins Alexander[2].

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A20

6789101112131415161718

Knooppunten: WesterleeKethelpleinKleinpolderpleinTerbregsepleinGouwe