Aansluiting Rumst

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
8 Rumst
Weg
Kruisende wegen N1c / Tiburstraat
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1973

De aansluiting Rumst is een aansluiting in de Belgische E19 met het nationale wegnummer A1. De aansluiting met afritnummer 8 ligt in de provincie Antwerpen even ten oosten van de plaats Rumst.

Kenmerken

De aansluiting Rumst is uitgevoerd als een haarlemmermeer waar de N1c met de naam Bussestraat vanuit het oosten eindigt op de E19. In westelijke richting gaat de Tiburstraat verder naar Rumst dat op circa 1,5 kilometer van de aansluiting ligt. De Tiburstraat/Bussestraat heeft gescheiden rijbanen met elk twee rijstroken en gescheiden fietspaden. De N1c is een korte zijtak van de N1, een gewestweg die oostelijk parallel aan de E19 loopt. De E19 gaat over de Tiburstraat/Bussestraat heen met 2x3 rijstroken met een zeer breed viaduct. Alleen de buitenzijden zijn in gebruik. Het middendeel van het viaduct was bedoeld voor de hoofdrijbanen van de E19 die nooit zijn aangelegd. De kruisingen met de Tiburstraat/Bussestraat zijn voorzien van een verkeerslichten en vrije rechtsaffers. Ten noorden van de aansluiting ligt de verzorgingsplaats Waarloos aan beide zijden van de E19. Ten zuiden van de aansluiting kruist de E19 het riviertje de Nete.

Geschiedenis

De E19 tussen Antwerpen en Brussel werd in de jaren 60 voorzien als supersnelweg met 12 rijstroken verdeeld over vier rijbanen. In de jaren 70 zijn de buitenste rijbanen, feitelijk de parallelrijbanen aangelegd met de aansluitingen op het onderliggend wegennet. Alleen de aansluitingen bij Mechelen waren voorzien op een uitwisseling met het onderliggend wegennet voor zowel de parallelrijbanen als de hoofdrijbanen. Het segment tussen Rumst en Zemst opende in 1971 en in 1973 werd het noordelijke deel tot Kontich opengesteld waarbij ook de aansluiting Rumst volledig in gebruik kon worden genomen.

Uiteindelijk zijn de hoofdrijbanen nooit gerealiseerd en rijdt het verkeer alleen over wat eigenlijk de parallelbanen moesten worden. Wat rest zijn bij alle aansluitingen kunstwerken die te groot zijn voor hun huidige functie of kunstwerken die er ongebruikt bij liggen. Verder zijn er stroken ongebruikt asfalt in de middenberm die herinneren aan dit grotere plan voor de E19.

Toekomst

Begin 2015 heeft het gemeentebestuur van Rumst aangegeven oplossingen te willen voor de verkeersproblematiek rondom de aansluiting. Er komt structureel filevorming voor op Tiburstraat en Bussestraat door de grote hoeveelheid verkeer die dagelijks gebruik maakt van de aansluiting.[1] Het oplengen van de opstelstroken aan de Bussestraat zou als oplossing worden gezien om het fileleed te verzachten[2].

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de E19 België

1a123455a66a78910111218192020a2121a222323bis242526

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-ZuidMachelenHaut-IttreArquennesFamilleureuxHoudeng-GœgniesVille-sur-HaineJemappesHautrage