Aansluiting Rupel-Kanaalzone

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
8 Rupel-Kanaalzone
Weg
Kruisende wegen /Ooievaarsnest
Type splitsing/halfklaverblad
Opengesteld 1982

De aansluiting Rupel-Kanaalzone is een aansluiting in de A12, in de Belgische provincie Antwerpen. De aansluiting heeft afritnummer 8 en bedient het industriegebied Rupel-Kanaalzone ten noorden van de plaats Willebroek.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een splitsing voor de relaties Brussel naar de N177 en andersom en een halfklaverblad ten zuiden van de splitsing die samen met het Ooievaarsnest aansluit op een rotonde aan de oostzijde van de A12. Hier takken ook een drietal wegen aan vanuit het industriegebied. De verbindingsweg van de splitsing vanaf de N177 richting Brussel en het Ooievaarsnest gaan over de A12 heen die 2x2 rijstroken met vluchtstroken telt. Verkeer richting Brussel voegt direct in op de hoofdrijbaan van de A12. Vanuit Brussel voegt het verkeer uit naar een rangeerbaan waar de afrit van aftakt en verderop is een taperuitvoeger naar de N177. De toerit richting Antwerpen sluit ook op deze rangeerbaan aan is verweven met de taperuitvoeger naar de N177. Alle relaties zijn aanwezig al zal het verkeer vanaf de N177 uit noordelijke richting via het industrieterrein moeten rijden om bij de toerit richting Antwerpen te komen. In noordelijke richting op de A12 ligt de Rupeltunnel, die onder de Rupel en het Zeekanaal door gaat en in zuidelijke richting volgt na een kleine twee kilometer de aansluiting Puurs.

Geschiedenis

De A12 is waarschijnlijk eind jaren 70 aangelegd. De Rupeltunnel is in 1982 opengesteld en vervangt daarmee de N177 met Rupelbrug en de Boulevardbrug die voorheen de doorgaande route vormde. Met het gereedkomen van de tunnel werd de A12 hier doorheen geleid en werd de N177 via een splitsing op de dan doorgaande A12 aangesloten. Aannemelijk is dat de splitsing van de aansluiting Rupel-Kanaalzone ook in 1982 is opengesteld. Ook het Ooievaarsnest met het viaduct over de A12 bestond toen al. Onduidelijk is wanneer de verbindingswegen van het halfklaverblad en de rangeerbaan zijn opengesteld. In 2009 is de kruising in het Ooivaarsnest aan de oostzijde omgebouwd naar een rotonde.

De aansluiting had vroeger de naam Willebroek-Noord. In 2011 heeft de aansluiting de naam Rupel-Kanaalzone gekregen.[1]

Toekomst

In 2013 is een begin gemaakt met de grondwerken voor het volledig maken van de aansluiting. Uiteindelijk is de bedoeling dat er aan de westzijde van de aansluiting een rotonde in het Ooievaarsnest zal worden aangelegd, waar een nieuwe verbindingsweg vanaf de A12 en de N177 op zal aantakken. Tevens zal er dan ook een oprit in zuidelijke richting worden gerealiseerd. De werkzaamheden hebben door een langslepende onteigeningsprocedure vertraging opgelopen. Men verwacht rond 2016 de nieuwe rotonde en verbindingswegen te hebben gerealiseerd.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A12

11121314151659876321

Antwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-ZuidWilrijk-ValaarStrombeek-Bever