Aansluiting Schiedam-Noord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
10 Schiedam-Noord
AS Schiedam-Noord.png
Weg NLA020.svg
Kruisende wegen Churchillweg/Hargalaan
Type halfklaverblad
Opengesteld 05-06-1967

De aansluiting Schiedam-Noord is een aansluiting in de A20 vlakbij de plaats Schiedam. De aansluiting heeft het nummer 10.

Kenmerken

De aansluiting Schiedam-Noord is vormgegeven als een gespiegeld halfklaverblad. De aansluiting is geïntegreerd met knooppunt Kethelplein. De aansluiting is onvolledig, omdat men niet de A20 op of af kan van en naar Hoek van Holland. Verkeer dient gebruik te maken van de iets verder naar het oosten gelegen aansluiting Schiedam of de aansluiting Vlaardingen. Van/naar het westen sluit de aansluiting enkel aan op de A4 van/naar de Beneluxtunnel. De kruising aan de noordzijde van de aansluiting is geregeld middels een VRI. De aansluiting is van regionaal belang en ontsluit de noordelijke delen van Schiedam en het noordoosten van Vlaardingen.

Geschiedenis

De aansluiting opende op 5 juni 1967, toen rijksweg 20 opende tussen Vlaardingen-West en Schiedam. Sinds 6 februari 2012 zijn de verbindingswegen Hoek van Holland - Schiedam en vice versa afgesloten.

Oorspronkelijk kon het verkeer vanaf de aansluiting de A20 richting Hoek van Holland oprijden, door via de turbineboog van het knooppunt Kethelplein te rijden, die splitste en een verbindingsweg toegang gaf naar de A20 richting Hoek van Holland. Met de aanleg van de A4 tussen Delft en het knooppunt Kethelplein is deze verbinding komen te vervallen, sindsdien kan men alleen vanaf de aansluiting de A4 richting de Beneluxtunnel op. Andersom kon het verkeer vanuit Hoek van Holland naar de aansluiting Schiedam-Noord ook via een verbindingsweg die onder de boog van de A4 uit de Beneluxtunnel naar de A20 richting Rotterdam door ging. Deze is ook komen te vervallen. Verkeer dat van en naar de A20 richting Hoek van Holland wil, moet sindsdien van de Hargalaan en Burgemeester Heusdenslaan tot de aansluiting Vlaardingen gebruik maken.

Wel werd het mogelijk om vanaf Delft de aansluiting Schiedam-Noord te bereiken via een verbindingsweg in het knooppunt Kethelplein.

Verkeersintensiteiten

Ten westen van de aansluiting telde de A20 in 2011 117.500 voertuigen, ten oosten 129.900. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1]

Referenties

  1. MTR+
Aansluitingen in de A20

6789101112131415161718

Knooppunten: WesterleeKethelpleinKleinpolderpleinTerbregsepleinGouwe