Knooppunt Sint-Anna Linkeroever

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Anna Linkeroever
Kruisende wegen
Type half-stack
Opengesteld

Het knooppunt Sint-Anna Linkeroever is een in aanbouw zijnd knooppunt en voormalige aansluiting in België, gelegen als onderdeel van de R1 rond Antwerpen. Over dit deel van de R1 loopt tevens het routenummer E34. De E34 loopt in westelijke richting als autosnelweg naar Zeebrugge en is administratief bekend als A11.

Kenmerken

Het knooppunt Sint-Anna Linkeroever is een half sterknooppunt waar de R1 vanuit de Scheldetunnel aansluit op de E34 en R1 naar het knooppunt Antwerpen-West. De hoofdrijbanen worden gevormd door de verbinding vanaf Antwerpen-West richting Zelzate, die echter een scherpe bocht door het knooppunt maken. De verbindingswegen van en naar de Scheldetunnel sluiten er met flyovers op aan.

Geschiedenis

De R1 vanaf Borgerhout tot het huidige knooppunt Antwerpen-West is in 1969 opengesteld. Tevens werd de E17 tot Kruibeke opengesteld. Beide wegvakken waren destijds nog onderdeel van de E3. In 1976 opende het knooppunt zelf met het de noordelijke tak van de E34/R1 waarbij ook de aansluiting met de toenmalige N49 werd opengesteld in de vorm van een kruising. De bouw van de huidige ongelijkvloerse situatie startte in 1996[1] en kwam in 1998 gereed. De aansluiting had het afritnummer 7 en bedient het Antwerpse stadsdeel Linkeroever ten westen van de rivier Schelde. Sint-Anna slaat op het nabijgelegen gelijknamige bosgebied.

De oorspronkelijke configuratie was de vorm van een compacte half-stack en viel in de categorie een knooppuntachtige aansluitingen. Opvallend was dat de aansluiting verdiept was aangelegd waarbij de verbindingsweg van de N49a naar de R1 in een tunnelbak ligt. In 2021 is begonnen met de werkzaamheden en is de oude aansluiting afgebroken om ruimte te maken voor een nieuw knooppunt. Via een tijdelijke verbindingsweg met de verder naar het westen gelegen aansluiting Waaslandhaven-Oost en een directe verbindingsboog voor verkeer vanaf de E17/R1 is de aansluiting sinds 2021 in gebruik.

Reconstructie 2021-2024

Het nieuwe knooppunt in aanbouw in 2022.

Tussen 2021 en 2024 is als onderdeel van de Oosterweelverbinding[2] een nieuw knooppunt gerealiseerd op de locatie van de voormalige aansluiting Sint-Anna Linkeroever, die is komen te vervallen. De oorspronkelijke verbinding met de N49a is als onderdeel van de ombouw gesloopt. Een nieuwe verbindingsweg is hiervoor tussen de aaansluiting Waaslandhaven-Oost en knooppunt Antwerpen-West gerealiseerd, inclusief een aansluiting op de N70. De hoofdrijbanen van de E34 door het nieuwe knooppunt werden op 28 oktober 2023 in gebruik genomen.[3] Begin 2024 was de gehele reconstructie afgerond.

Verkeersintensiteiten

Op het wegvak tussen knooppunt Antwerpen-West en aansluiting Sint-Anna Linkeroever rijden circa 40.000 voertuigen per dag.

Referenties

Aansluitingen in de R1

123455a6

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-ZuidAntwerpen-CentrumAntwerpen-WestSint-Anna Linkeroever

Aansluitingen in de E34

131211109817181920212223242526

Knooppunten: Zelzate-WestBeverenAntwerpen-OostRanstSint-Anna Linkeroever
Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-Anna LinkeroeverSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine