Aansluiting Sint Nicolaasga

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
19 Sint Nicolaasga
AS Sint Nicolaasga.png
Weg NLA006.svg
Kruisende wegen NLN927.svg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1973

De aansluiting Sint Nicolaasga is een aansluiting in de A6 in de provincie Friesland en heeft nummer 19. De plaats heet in het Fries "Sint Nyk". Het is de laatste aansluiting voor knooppunt Joure waar de A6 eindigt op de A7.

Kenmerken

De aansluiting is een gespiegeld halfklaverblad waarbij de A6 met 2x2 rijstroken en de in- en uitvoeger richting en vanuit het noorden onder de N927 door gaat. De kruisingen met de N927 zijn ongeregeld en langs deze weg ligt een parallelweggetje met parkeergelegenheid. De N927 begint bij deze aansluiting een loopt westwaarts langs Sint Nicolaasga, ten oosten van de aansluiting ligt een uitlopertje dat eindigt op een afgesloten parkeerterrein. Aan de verkaveling ten oosten hiervan lijkt het alsof er een doorloop van de weg gepland was welke nooit is uitgevoerd. Op oude kaarten uit de jaren 70 is dit ook nog te zien. Het Tjeukemeer is vanaf de aansluiting goed te zien met name vanaf de zuidelijk gelegen lus. Vanaf het viaduct belemmeren bomen het uitzicht enigszins.

Geschiedenis

In 1969 was het wegvak tussen Lemmer en knooppunt Joure als snelweg A50 in aanbouw met de aardebaan door het Tjeukemeer. De snelweg werd in 1973 opengesteld, inclusief de volledige aansluiting Sint Nicolaasga.

In 1988 is volgens het Tweede Structuurschema Verkeer en Vervoer de A50 tussen Emmeloord en Joure administratief omgenummerd naar A6, de fysieke omnummering vond later plaats. Voor de nummering van de aansluiting heeft dit geen gevolgen gehad aangezien afritnummering in Nederland begin jaren 90 is ingevoerd na de omnummering van de A50.

Toekomst

Ten noorden van de aansluiting ligt de Scharsterrijnbrug in de A6. Dit is een beweegbare brug over het kanaal de Scharsterrijn. Deze brug zorgt met name in de zomermaanden voor veel oponthoud. Vanuit de provincie Friesland is er de wens om deze brug te vervangen door het aquaduct Scharsterrijn. Echter concrete plannen zijn er nog niet aangezien het Rijk er geen budget voor heeft vrijgemaakt. Wellicht dat de provincie het eerste initiatief hiervoor gaat nemen. Hoewel de brug in de buurt ligt zal dit voor de aansluiting zelf geen invloed hebben.

Verkeersintensiteiten

Aansluitingen in de A6

12345678910111213141516171819

Knooppunten: MuiderbergGooimeerAlmereEmmeloordJoure