Aansluiting Spaubeek

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
3 Spaubeek
AS Spaubeek.png
Weg NLA076.svg
Kruisende wegen Spaubeeklaan / Zandstraat
Type halfklaverblad/haarlemmermeer
Opengesteld 19 december 1959

De aansluiting Spaubeek is een aansluiting in de A76 vlakbij de plaats Spaubeek. De aansluiting heeft het nummer 3.

Kenmerken

De aansluiting Spaubeek bestaat feitelijk uit twee aansluitingen met het dorp Spaubeek tussen de twee delen van de aansluiting. Het westelijke deel is vormgegeven als een halfklaverblad, het oostelijke deel als onvolledige haarlemmermeer. De aansluiting is onvolledig. De relatie Spaubeek - Geleen ontbreekt vanwege onvoldoende ruimte voor een veilige invoeger op de locatie van de oostelijke aansluiting. De aansluiting is van lokaal belang en ontsluit de plaatsen Spaubeek, Schimmert en het oostelijke deel van Geleen.

Geschiedenis

De A76 opende inclusief de aansluiting op 19 december 1959 voor het verkeer, toen het wegvak tussen Spaubeek en Nuth werd opengesteld met één rijbaan. De aansluiting had destijds de configuratie van een haarlemmermeer gecombineerd met een krap halfklaverblad en lag op de locatie van het huidige oostelijke deel van de aansluiting. In de jaren 60 is vervolgens de tweede rijbaan van de A76 ter hoogte van de aansluiting aangelegd. In de jaren 70 is de oprit richting Geleen komen te vervallen, vanwege de erg krappe invoegstrook. Sindsdien is er sprake van een onvolledige haarlemmermeer met nog drie van de oorspronkelijk vier verbindingsbogen. In 1997 is de aansluiting deels verplaatst en is ten oosten van Spaubeek een nieuwe halve aansluiting gerealiseerd. Sindsdien zijn de verbindingsbogen Geleen - Spaubeek en Spaubeek - Heerlen op de oostelijke aansluiting komen te vervallen.

Verkeersintensiteiten

Ten westen van de aansluiting telde de A76 in 2014 78.700 voertuigen, ten oosten 82.000. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1]

Referenties

  1. INWEVA 2014
Aansluitingen in de A76

11a234567

Knooppunten: KerensheideTen EsschenKunderberg