Aansluiting Stedum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Stedum
AS Stedum.png
Weg NLN046.svg
Kruisende wegen NLN996.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1978

De aansluiting Stedum is een ongenummerde aansluiting in de N46 circa 2,5 kilometer ten noordwesten van de plaats Stedum in de provincie Groningen. De aansluiting bedient ook de plaatsen Middelstum in noordelijke richting en Loppersum in oostelijke richting langs de N996.

Kenmerken

De aansluiting heeft de vorm van een volledige haarlemmermeer waarbij de N996 over de N46 heen gaat. De N996 heeft 1x2 rijstroken maar op het viaduct liggen ook de opstelvakken voor linksafslaand verkeer en een vrijliggend fietspad. De kruisingen zijn beide ongeregeld. Het viaduct heeft twee velden waarvan er één gebruikt wordt door de N46. In de aansluiting staan bomen, de directe omgeving is agrarisch gebied.

Geschiedenis

De N46 is in de jaren 70 als rijksweg aangelegd en in 2007 overgedragen aan de provincie Groningen. Het wegvak tussen Zuidwolde en Middelstum opende in 1978 tegelijk met de eerste helft van de aansluiting Stedum. Een jaar later volgde het wegvak richting Roodeschool en de Eemshaven waarmee de aansluiting Stedum en tevens de N46 voltooid werden. Het tweede veld onder het viaduct van de aansluiting Stedum is een ruimtereservering voor een tweede rijbaan van de N46, eventueel als snelweg, omdat volgens de prognoses in de jaren 60 en 70 de Eemshaven als belangrijk industrieel gebied flink zou kunnen groeien. Dit is uiteindelijk niet uitgekomen. De verkeersintensiteiten zijn op dit deel van de N46 dermate laag dat de kans zeer klein is dat de tweede rijbaan in de nabije toekomst alsnog zal worden aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool