Aansluiting Steenwijk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 Steenwijk
Weg
Kruisende wegen Woldmeenthe- en Oostermeentherand /
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1997

De aansluiting Steenwijk is een aansluiting in de snelweg A32 met nummer 6 en ligt in de provincie Overijssel. Naast de wijk en bedrijventerrein Oostermeenthe van Steenwijk worden ook de plaatsen Noordwolde, Vledder en Frederiksoord en enkele gehuchten richting het noordoosten bediend. Al deze plaatsen liggen op redelijke afstand bij de aansluiting vandaan die om deze reden een regionale functie vervult.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een aangepaste haarlemmermeer waarbij de A32 met 2x2 rijstroken over de N855 en de daaraan parallel lopende Eesveensche Wetering heen gaat. De verbindingswegen aan de noordelijke zijde sluiten via een rotonde op de N855 aan. De afrit vanuit Heerenveen sluit aan op de Woldmeentherand terwijl de toerit richting Meppel via de Oostermeentherand te bereiken is. In noordelijke richting is landschap open, meer richting het noordoosten zijn de bedrijven/kantoorpark Eeser Campus en Eesergaard in ontwikkeling. Aan de zuidzijde van de aansluiting ligt het bedrijventerrein Oostermeenthe met daarachter de bebouwde kom van Steenwijk.

Geschiedenis

Rijksweg 32 was tot halverwege de jaren 80 de enkelbaans autoweg N32 tussen Meppel en Leeuwarden en liep deels over een ander tracé. Op de plek van de huidige aansluiting lag destijds een gelijkvloerse kruising. In de periode 1984 - 1999 is de rijksweg in fases omgebouwd tot autosnelweg A32 met 2x2 rijstroken. In 1959 opende de rijksweg tussen Halvelterberg en Steenwijkerwold met één rijbaan. In 1997 werd het wegvak Havelterberg - Steenwijk-Noord omgebouwd als snelweg opengesteld, waarbij ook de aansluiting Steenwijk gereedkwam.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A/N32

1234567891011121314151617

Knooppunten: LankhorstHeerenveenWerpsterhoek