Aansluiting Steenwijk-Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
5 Steenwijk-Zuid
AS Steenwijk-Zuid.png
Weg NLA032.svg
Kruisende wegen Meppelerweg / Ruiterweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1997

De aansluiting Steenwijk-Zuid is een aansluiting in de snelweg A32 met nummer 5 en ligt op de provinciegrens van Drenthe met Overijssel.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een aangepast gespiegeld halfklaverblad. Het viaduct van de Ruiterweg ligt in een bocht over A32 die 2x2 rijstroken, in- en uitvoegers en vluchtstroken telt. Aan de oostelijke zijde van de A32 sluiten de verbindingswegen op de Ruiterweg aan met een ongeregeld kruispunt. Aan de westelijke zijde ligt een rotonde waar de verbindingswegen, de Meppelerweg en Ruiterweg op aan sluiten. De aansluiting ligt tegen een bosrijk gebied aan en aan de westzijde is een caravanbedrijf gevestigd. Aan de noordoostzijde ligt een militair oefenterrein.

Geschiedenis

Rijksweg 32 was tot halverwege de jaren 80 de enkelbaans autoweg N32 tussen Meppel en Leeuwarden en liep deels over een ander tracé. Op de plek van de huidige aansluiting lag destijds een gelijkvloerse kruising. In de periode 1984 - 1999 is de rijksweg in fases omgebouwd tot autosnelweg A32 met 2x2 rijstroken. De snelweg is ter hoogte van de aansluiting Steenwijk-Zuid (Havelterberg) in twee delen voltooid. Het zuidelijke deel Havelte - Havelterberg in 1986 en sloot toen aan op de gelijkvloerse kruising met de Ruiterweg. In 1997 werd het noordelijke wegvak Havelterberg - aansluiting Steenwijk-Noord opengesteld, waarbij de aansluiting Steenwijk-Zuid in zijn huidige vorm gereedkwam.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A/N32

1234567891011121314151617

Knooppunten: LankhorstHeerenveenWerpsterhoek