Aansluiting Swifterbant

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
12 Swifterbant
AS Swifterbant.png
Weg NLA006.svg
Kruisende wegen NLN711.svg
Type splitsing
Opengesteld 15-07-1970

De aansluiting Swifterbant is een knooppuntachtige halve aansluiting in de A6 met nummer 12. De aansluiting is uitgevoerd in de vorm van een splitsing en bedient via de N711 de plaatsen Swifterbant en Dronten.

Kenmerken

De toerit van de aansluiting Swifterbant richting Emmeloord.

De aansluiting ligt direct ten zuiden van de Ketelbrug en heeft een knooppuntachtige uitstraling en is uitgevoerd als een splitsing, alleen de verbindingen Emmeloord - Swifterbant v.v. zijn mogelijk. Voor de richting Lelystad gebruikt men vanuit Swifterbant de N307. Verkeer vanuit Almere op de A6 met de bestemming Swifterbant verlaat bij de aansluiting Lelystad-Noord de snelweg en rijdt verder via de N307.

De A6 gaat met 2x2 rijstroken onder de verbindingsweg naar Swifterbant door die één rijstrook heeft. De toeleidende verbindingsweg naar de A6 heeft twee rijstroken, vlak voor de invoeger valt de linkerrijstrook weer af. Ten zuiden van de aansluiting loopt de weg met 1x2 rijstroken naar een rotonde met de Visvijverweg en gaat de route verder als N711 richting Swifterbant. De verbindingsbogen in de aansluiting hebben snelwegstatus en tot de rotonde staan A6-hectometerpaaltjes langs de Kamperhoekweg.

Geschiedenis

Oorspronkelijke situatie

De huidige aansluiting ligt bij de Kamperhoek, een markante 'kaap' van Oostelijk Flevoland, waar het IJsselmeer overgaat in het Ketelmeer. De Kamperhoek ontstond in de jaren '50 toen de Oostelijke Flevopolder werd drooggelegd. Indertijd verliep de doorgaande weg van Kampen naar Lelystad over de Kamperhoek, daarbij de ringdijken volgend. Dit was echter niet de bedoeling als langdurige situatie, wat nu de N307 is was indertijd al gepland als de oost-westroute, verder landinwaarts via Swifterbant, een dorp dat vanaf 1957 ontworpen werd. Destijds bestond de Kamperhoekweg (hedendaagse N711) al als verbinding tussen Swifterbant en de weg over de ringdijk.

Bouw van de aansluiting (1970)

Ter plaatse van de Kamperhoek was de Ketelbrug gepland, die in de jaren '60 in aanbouw ging en op 15 juli 1970 werd geopend, samen met een 14,5 kilometer lang stuk A6 vanaf de noordkant van Lelystad tot aan de aansluiting Urk.[1] Het deel tussen Lelystad en de halve aansluiting Swifterbant is indertijd met één rijbaan aangelegd.[2] Het deel vanaf de aansluiting Swifterbant over de Ketelbrug tot aan de aansluiting Urk had al wel 2x2 rijstroken. Op 6 april 1973 opende de tweede rijbaan van de A6 van Lelystad naar Swifterbant.

Latere aanpassingen

De aansluiting Swifterbant was niet gepland als iets groters dan wat er nu ligt, indertijd was het nog gebruikelijk dat aansluitingen tussen het hoofdwegennet en onderliggend wegennet vloeiend mochten zijn, en dat in lange verbindingswegen er twee rijstroken waren zodat langzaam verkeer ingehaald kon worden.

Direct naast de aansluiting is het natuurgebied Kamperhoek gelegen, op een voormalig zanddepot dat voor de bouw van de Ketelbrug gebruikt werd. Dit is vervolgens omgevormd tot natuurgebied, dit was het eerste natuurbouwproject van Nederland.[3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden er 44.800 voertuigen over de A6 vanuit Lelystad en 51.800 voertuigen over de A6 verder over de Ketelbrug. Aangezien de aansluiting Swifterbant een halve aansluiting is kan dit verschil alleen van de N711 afkomstig zijn, die dan door 7.000 voertuigen per dag gebruikt wordt.[4]

Referenties

Aansluitingen in de A6

12345678910111213141516171819

Knooppunten: MuiderbergGooimeerAlmereEmmeloordJoure