Aansluiting Ter Idzard

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
9 Ter Idzard
AS Ter Idzard.png
Weg NLA032.svg
Kruisende wegen Heerenveenseweg
Type halfklaverblad + haarlemmermeer
Opengesteld 1988

De aansluiting Ter Idzard, in het Fries "Teridzert" is een aansluiting in de snelweg A32 met nummer 9. Het plaatsje Ter Idzard ligt redelijk ver van de aansluiting vandaan maar is - naast het noorden van Wolvega - ook het enige plaatsje dat logischerwijs via deze aansluiting wordt bediend.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een combinatie van halfklaverblad en haarlemmermeer. De Heerenveenseweg die aan de noordoostkant eindigt op het haarlemmermeergedeelte gaat onder de A32 door die 2x2 rijstroken telt. De kruisingen zijn ongeregeld en de omgeving van de aansluiting bestaat uit open landbouwgebied en weilanden. De aansluiting is in noordwestelijke richting door middel van een weefstrook verbonden met de verzorgingsplaats De Weeren.

Geschiedenis

In de periode 1984 - 1999 is rijksweg 32 in fases omgebouwd tot autosnelweg A32 met 2x2 rijstroken. Tot 1988 liep de rijksweg als N32 over de Heerenveenseweg vanuit Wolvega naar Heerenveen die op de plaats van de huidige aansluiting een scherpe bocht maakte. Ter Idzard werd in de oude situatie op de Heerenveenseweg ontsloten via de zuidelijker gelegen Slingerweg en Scheeneweg. In 1988 kwam het deel Wolvega - Ter Idzard gereed op een nieuw tracé ten oosten van Wolvega. De aansluiting Ter Idzard is gelijktijdig aangelegd. Het deel Ter Idzard - Heerenveen werd in 1999 in gebruik genomen op het oude tracé en langs Heerenveen op een nieuw oostelijker tracé. Dit is ook het laatste deel van de A32 dat als snelweg werd opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A/N32

1234567891011121314151617

Knooppunten: LankhorstHeerenveenWerpsterhoek