Aansluiting Tilburg-Noord (N261)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Tilburg-Noord
AS Tilburg-Noord (N261).png
Weg NLN261.svg
Kruisende wegen NLN260.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1974

Voor de aansluiting van de A65, zie Aansluiting Tilburg-Noord (A65).

De aansluiting Tilburg-Noord is een ongenummerde aansluiting in de N261 ten noorden van Tilburg. Hier sluit de N261 aan op de Ring Tilburg.

Kenmerken

De aansluiting Tilburg-Noord is uitgevoerd als een haarlemmermeer waarbij de Midden-Brabantweg vanuit het noorden met 2x2 rijstroken en vluchtstroken onder de Ring Tilburg doorgaat. De vluchtstroken zijn een overblijfsel van de snelweggeschiedenis van de N261. De noordelijke tak van de Midden-Brabantweg heeft het nummer N261. In zuidelijke richting gaat de weg nummerloos Tilburg in. De N261 loopt via een TOTSO in oostelijke richting over de ring van Tilburg om bij Berkel-Enschot te eindigen op de A65. Vanuit westelijke richting eindigt hier de N260. De Ring Tilburg heeft 2x2 rijstroken en geregelde kruisingen bij de aansluiting.

Geschiedenis

Het deel van de huidige N261 tussen Tilburg en Loon op Zand was van oorsprong de rijksweg 62 en aangelegd als snelweg. De rijksweg was bedoeld als de snelweg A62 tussen Tilburg en Gorinchem. Het deel tussen Tilburg en Loon op Zand is het enige deel dat hiervan voltooid werd. Het snelwegdeel werd in 1974 opengesteld tegelijk met de aansluiting Tilburg-Noord in de vorm van een halve haarlemmermeer. Er was nog lang geen sprake van een ringweg om Tilburg, de Burgemeester Letschertweg (N260) en de Burgemeester Bechtweg (N261) bestonden nog niet. De aansluitende weg liep in westelijke richting over in wat nu de Vloeiveldweg is. In oostelijke richting kwam men uit op de Stokhasseltlaan.[1]

In de jaren 80 is door de provincie Noord-Brabant het gedeelte tussen Loon op Zand en de aansluiting Waalwijk met de A59 aangelegd. Dat wegvak kreeg het nummer N261 en werd in 1989 opengesteld voor het verkeer. Op 1 januari 1993 trad de Wet Herverdeling Wegenbeheer in werking en werd het rijkswegdeel overgedragen aan de provincie Noord-Brabant die dit snelwegdeel het nummer A261 toekende. De A261 liep destijds over de Midden-Brabantweg Tilburg in.

In 1998 opende het eerste deel van de Burgemeester Bechtweg en in 2003 werd deze voltooid, waarmee het nummer 261 als N261 over dit nieuwe wegvak naar de A65 ging lopen. De aansluiting Tilburg-Noord met de A261 werd toen ook volledig. Het deel van de Midden-Brabantweg tussen de aansluiting en de komgrens van Tilburg zou enkele jaren als nummerloze snelweg door het leven gaan. In 2012 kwam de Burgemeester Letschertweg als westtak van de noordelijke ring Tilburg gereed met het nummer N260. De aansluiting Tilburg-Noord heeft daarmee een volwaardige functie binnen het wegennet rond Tilburg gekregen.

In opdracht van de provincie Noord-Brabant is de N261 richting Waalwijk tussen 2013 en 2015 omgebouwd tot een volwaardige stroomweg met ongelijkvloerse aansluitingen. Het snelwegdeel is hierbij komen te vervallen, de gehele route heeft na de werkzaamheden de status van autoweg met een maximumsnelheid van 100 km/u.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N261

Tilburg-NoordLoon op ZandKaatsheuvel-ZuidKaatsheuvelWaalwijkWaalwijk A59