Aansluiting Transportzone Meer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
1a Transportzone Meer
AS Transportzone Meer.png
Weg E19 BE.svg
Kruisende wegen De Mosten
Type halve haarlemmermeer
Opengesteld 198x

De aansluiting Transportzone Meer is een Belgische aansluiting in de E19 vlakbij de grens met Nederland. De E19 heeft hier het nationale wegnummer A1. De aansluiting heeft het nummer 1a.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een halve haarlemmermeer. Het is een onvolledige aansluiting waarbij enkel de relaties Antwerpen - Transportzone Meer en omgekeerd aanwezig zijn. Verkeer van en naar Breda dient gebruik te maken van de Nederlandse aansluiting Industrie Breda 6000-7000 van de A16. De aansluiting is van lokaal belang en ontsluit het bedrijventerrein Meer alsmede het Nederlandse industrieterrein Hazeldonk. De E19 gaat met 2x2 rijstroken door twee velden onder het viaduct van de De Mosten. Het viaduct is een extradosed bridge.

De Hogesnelheidslijn (HSL) loopt direct parallel aan de westzijde van de E19 in een open bak door een apart veld met een gesloten deel ter hoogte van het viaduct. Om deze reden ligt de aansluiting verhoogd. Dit geldt voor de meeste aansluitingen op het wegvak tussen de grens en Antwerpen. De verbindingswegen sluiten aan op rotondes. Op de rotonde aan de westzijde sluiten de Europastraat en Amsterdamstraat aan die parallel aan de E19 lopen. De toerit richting Antwerpen loopt over de gesloten tunnelbak van de HSL naar de hoofdrijbaan van de E19. Aan de oostzijde loopt ook een parallelweg richting Hazeldonk.

Ten noorden van de aansluiting ligt de Grensovergang Meer/Hazeldonk in de E19 en ten zuiden van de aansluiting ligt, op korte afstand, de Aansluiting Meer. De Transportzone Meer ligt aan de westzijde van de E19 tussen de grens en de snelweg ingeklemd. Aan de oostzijde ligt vooral agrarisch gebied en er staan enkele windturbines langs de snelweg.

Geschiedenis

De E19 tussen Antwerpen en de grens met Nederland is opengesteld in 1972. De aansluiting is waarschijnlijk eind jaren '80 aangelegd met de bouw van Transportzone Meer en Hazeldonk en had een andere vorm dan de huidige. De aansluiting is in 2005 aangepast in verband met de aanleg van de HSL.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de E19 België

1a123455a66a78910111218192020a2121a222323bis242526

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-ZuidMachelenHaut-IttreArquennesFamilleureuxHoudeng-GœgniesVille-sur-HaineJemappesHautrage