Aansluiting Urk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
13 Urk
AS Urk.png
Weg NLA006.svg
Kruisende wegen NLN352.svg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1970

De aansluiting Urk is een aansluiting in de A6, gelegen in de gemeente Noordoostpolder in de provincie Flevoland. De aansluiting is vormgegeven als halfklaverblad en heeft nummer 13. De aansluiting bedient de westelijk gelegen gemeente Urk en richting het oosten de plaats Nagele.

Kenmerken

De aansluiting Urk is in noordelijke richting de eerste aansluiting na de Ketelbrug en uitgevoerd als een halfklaverblad. De toe- en afritten sluiten aan op de N352 middels twee rotondes. De rotonde aan de westkant van de A6 heeft een ovale vorm.

Het viaduct waar de A6 overheen loopt is vrij ruim en kruist ook de Nagelervaart die langs de aansluiting loopt. Verder is er een ruim veld waar alleen een fietspad doorheen loopt. Aan de westkant loopt de Monnikenweg en aan de oostkant de Abtsweg die beide met een gewone kruising aansluiten op de N352.

Geschiedenis

Rijksweg 6 tussen Urk en Lelystad, inclusief de Ketelbrug, is in 1970 opengesteld met 2x2 rijstroken. Hierbij werd ook de aansluiting Urk deels aangelegd. In 1972 volgde het deel tot aan het huidige knooppunt Emmeloord waarmee de aansluiting voltooid was.

Oorsponkelijk had de huidige N352 ter hoogte van de aansluiting twee rijbanen en waren er kruispunten met de toe- en afrtitten. Deze zijn in 2005 omgebouwd naar twee rotondes waarbij de noordelijke rijbaan van de N352 is komen te vervallen. Vandaar dat er nu een overgedimensioneerd veld onder het viaduct ligt die alleen door het fietspad wordt gebruikt. Aan de westkant ligt nu een carpoolplaats op de plek waar voorheen de tweede rijbaan lag.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A6

12345678910111213141516171819

Knooppunten: MuiderbergGooimeerAlmereEmmeloordJoure