Aansluiting Vinkeveen (N201)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Vinkeveen
Blank.png
Weg NLN201.svg
Kruisende wegen Herenweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 195?

Voor de aansluiting op de A2, zie Aansluiting Vinkeveen (A2)

De aansluiting Vinkeveen is een ongenummerde aansluiting van de N201 in de provincie Utrecht. De N201 doorsnijdt hier de plaats Vinkeveen.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een haarlemmermeer waarbij de N201 met 1x2 rijstroken over de Herenweg heen gaat. De verbindingswegen sluiten met een ongeregelde kruispunten aan op de Herenweg.

Geschiedenis

Het Utrechtse deel van de N201 is in de jaren 1930 aangelegd en waarschijnlijk in 1939 opengesteld. Op de plek van de huidige aansluiting lag eerst een gelijkvloerse kruising. De aansluiting Vinkeveen is midden jaren 50 gebouwd en in de jaren 60 volledig gemaakt. Het is de enige ongelijkvloerse aansluiting in de N201 tussen Hilversum en Uithoorn.

Toekomst

De N201 tussen Mijdrecht en de A2 is zeer druk te noemen met circa 20.000 voertuigen op 1x2 rijstroken. De aansluiting Vinkeveen is vanwege de veiligheid problematisch. De invoegstroken zijn vrij kort en vanwege de enkele rijbaan heeft het verkeer op de N201 geen uitwijkmogelijkheid. Verder is de doorrijhoogte onder het viaduct slechts 3,5 meter wat problemen oplevert voor vrachtverkeer[1]. Om de toekomstige groei van het verkeer het hoofd te bieden zou de N201 verbreed moeten worden[2]. Haaks op deze uitkomsten staat het centrumplan van de gemeente Ronde Venen waar Vinkeveen onder valt. In deze plannen zal de huidige aansluiting opgeheven worden en vervangen door een gelijkvloerse kruising ten westen van de huidige aansluiting[3][4]. Deze plannen zouden omstreeks 2020 uitgevoerd moeten gaan worden.

Verkeersintensiteiten

Op het wegvak van de N201 tussen Mijdrecht en de A2 rijden door de weeks gemiddeld 20.000 voertuigen per etmaal.

Referenties

Aansluitingen in de N201

Industrie NoordSchiphol Logistics ParkOude MeerGreen ParkFloraHollandUithoornVinkeveen