Aansluiting Vinkhuizen-Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
15 Vinkhuizen-Zuid
Weg
Kruisende wegen Metaallaan
Type
Opengesteld

De aansluiting Vinkhuizen-Zuid is een gelijkvloerse aansluiting in de N370. De aansluiting bedient de wijk Vinkhuizen. De N370 is onderdeel van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting is momenteel een gelijkvloerse kruising geregeld met verkeerslichten. De N370 is een autoweg met een maximumsnelheid van 70 km/u en telt 2x2 rijstroken. De Metaallaan is een weg met 1x2 rijstroken die door het zuidelijke deel van de wijk Vinkhuizen loopt. Het is vanuit de Metaallaan niet mogelijk linksaf te slaan de N370 op richting Reitdiep. Hiervoor moet het verkeer naar de aansluiting Paddepoel of de aansluiting Vinkhuizen-Noord. Er zijn op de Metaallaan twee opstelstroken voor rechtsaf waarbij de linkerstrook bestemd is voor lijnbussen.

Geschiedenis

De huidige N370 is in de jaren 70 aangelegd als onderdeel van de N46 Groningen - Eemshaven. Begin jaren 90 heeft de ring west en noord het nummer N370 gekregen. De gelijkvloerse kruising is gelijktijdig met dit deel van de ringweg aangelegd.

Toekomst

Het is de bedoeling om ook het westelijke deel van de Ring Groningen om te bouwen tot een volledig ongelijkvloerse autoweg. De studies hiervoor lopen momenteel. De uitvoering zal na 2020 gaan gebeuren mochten de plannen doorgezet worden. Welke vorm deze aansluiting dan gaat krijgen is nog niet bekend. Ook is het mogelijk dat de aansluiting komt te vervallen omdat ongelijkvloerse aansluitingen vrij kostbaar zijn in aanleg en veel aansluitingen kort op elkaar niet altijd gewenst is. In november 2016 hebben alle aansluitingen van de ring een afritnummer gekregen. De nog gelijkvloerse aansluitingen zijn hierbij in deze nummering meegenomen. De reden voor de invoering van afritnummering is het gemak richting de weggebruiker en de beperkte ruimte op de elektronische informatieborden langs de weg. Wegnummers en afritnummers nemen minder ruimte in dan plaats- en straatnamen.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N370

8910111213141516171819

Knooppunten: BoterdiepReitdiep