Aansluiting Vught-Centrum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
1 Vught-Centrum
AS Vught-Centrum.png
Weg NLA065.svg
Kruisende wegen NLN601.svg Vughterweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 14 juli 1964

De aansluiting Vught-Centrum is een aansluiting in de A65 bij de plaats Vught. De aansluiting heeft het nummer 1 en wordt gezien als onderdeel van knooppunt Vught.

Kenmerken

De aansluiting Vught-Centrum is vormgegeven als een gespiegeld halfklaverblad. Ten westen van de aansluiting is er een doorlopend weefvak naar een ongenummerde aansluiting bij Vught. De kruisingen in de aansluiting zijn geregeld middels een VRI. De aansluiting is van regionaal belang en maakt deel uit van de ring van 's-Hertogenbosch (N601). Knooppunt Vught is feitelijk gezien onvolledig. De relaties Eindhoven - Vught en vice versa worden via de aansluiting verwerkt. De aansluiting ontsluit daarnaast de plaatsen Vught en 's-Hertogenbosch. Aan de zuidwestkant van de aansluiting voert een lokale weg naar het centrum van Vught.

Geschiedenis

De aansluiting opende op 14 juli 1964, gelijktijdig met de openstelling van rijksweg 65 tussen knooppunt Vught en Vught. De aansluiting was toentertijd vormgegeven als een knooppunt tussen rijksweg 2 en rijksweg 65. De aansluiting was toentertijd vormgegeven als een onvolledig klaverblad, waarbij doortrekking van rijksweg 2 richting knooppunt Hintham was voorzien. Op 15 juli 1968 opende rijksweg 2 tussen knooppunt Vught en Hintham en werd de configuratie iets aangepast. De relaties Utrecht - Vughterweg en vice versa bleven ontbreken. In de jaren 90 is de A2 rondom Vught gedeeltelijk op een nieuw tracé gebouwd. Daarbij is er een onvolledig knooppunt ten oosten van het oude knooppunt gebouwd. Dit gedeelte opende op 17 april 1996. De aansluiting is daarbij omgebouwd van een onvolledig klaverblad naar het huidige gespiegeld klaverblad. Sinds mei 2020 is de aansluiting ook genummerd als de N601.

Verkeersintensiteiten

Ten zuiden van de aansluiting telde de A65 in 2014 45.400 voertuigen, ten noorden 47.000. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1]

Referenties

  1. INWEVA 2014
Aansluitingen in de A65

123

Knooppunten: VughtDe Baars