Aansluiting Warmond

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
4 Warmond
AS Warmond.png
Weg NLA044.svg
Kruisende wegen Warmonderweg / Oosteinde
Type halfklaverblad / haarlemmermeer
Opengesteld 1939

De aansluiting Warmond is een aansluiting in de A44 met nummer 4 en ligt in de provincie Zuid-Holland. De plaats Warmond ligt in zuidelijke richting. Aan de noordwestzijde wordt het bedrijvengebied van Sassenheim bediend.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een halfklaverblad aan de noordwestzijde en een haarlemmermeer aan de zuidoostzijde van de A44. De Warmonderweg gaat over de A44 en één van de verbindingswegen heen. Aan de Sassenheimse kant sluiten de verbindingswegen door middel van een rotonde aan op de Warmonderweg. Aan de andere zijde ligt een ongeregelde kruising in het Oosteinde. Een vrijliggend fietspad ligt parallel aan de toerit in noordelijke richting. In vergelijking met andere aansluitingen in de A44 voldoen de in- en uitvoegers bij deze aansluiting meer aan de eisen van deze tijd.

Geschiedenis

De geschiedenis van rijksweg 44 maakt deel uit van die van rijksweg 4 en gaat terug tot voor de Tweede Wereldoorlog. In 1938 kwam rijksweg 4 tussen Amsterdam en Sassenheim gereed welke afboog ter hoogte van het huidige knooppunt Burgerveen en gepland was om langs de westkant van Leiden naar de Den Haag te lopen. De aansluiting Warmond is direct bij de aanleg van rijksweg 4 opengesteld als volledig halfklaverblad. In 1969 opende de A4 langs de oostkant van Leiden en werd de oude route omgenummerd naar A44. In de jaren 70 werd de Schiphollijn aangelegd tussen Amsterdam en Leiden waarbij ook Hoofddorp en Nieuw-Vennep een station kregen, de lijn opende in 1981. Het tracé van de A44 werd op het punt waar de lijn de snelweg kruist iets aangepast en ook diverse kunstwerken waaronder die van de aansluiting Warmond zijn vervangen omdat de spoorlijn vrij dicht langs de snelweg kwam te liggen. Daarbij is tevens aan de zijde van de Schipholspoorlijn het kwartklaverblad vervangen door een halve Haarlemmermeer-aansluiting.

Aan de Sassenheimse kant is rond 2008 de reguliere kruising omgebouwd naar een rotonde waarbij tevens een nieuwe ontsluitingsweg voor het bedrijventerrein, de Jagtlustkade, op de rotonde werd aangesloten.

In 2011 is de oprit richting Burgerveen aangepast omdat station Sassenheim in dat jaar werd geopend.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Aansluitingen in de A44

123456789

Knooppunten: BurgerveenOmmedijk