Aansluiting Amsterdam-Watergraafsmeer

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aansluiting Watergraafsmeer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
13 Amsterdam-Watergraafsmeer
AS Watergraafsmeer.png
Weg NLA010.svg
Kruisende wegen S113.svg
Type kwartklaverblad + haarlemmermeer
Opengesteld 1990

De aansluiting Amsterdam-Watergraafsmeer, is een aansluiting in de A10, de ring van Amsterdam en heeft nummer 13. De aansluiting werd voorheen als afrit S113 op de bewegwijzering aangeduid. Via deze aansluiting wordt het voormalige stadsdeel Watergraafsmeer en de gemeente Diemen ontsloten.

Kenmerken

De aansluiting heeft de configuratie van een half halfklaverblad of beter gezegd, een kwartklaverblad aan de westkant van de A10. Aan de oostkant is vanwege ruimtegebrek een haarlemmermeer configuratie gebruikt. De toe- en afritten sluiten aan op de S113 die richting het westen Middenweg heet. De oostelijke richting door Diemen heet Hartveldseweg. De A10 gaat over de S113 heen met 2x4 rijstroken en aan de zuidkant loopt de toerit over in de uitvoeger naar de Aansluiting Duivendrecht. De toerit richting het noorden gaat over in de uitvoegende taper van Knooppunt Watergraafsmeer. Verkeer in zuidelijke richting vanuit de Zeeburgertunnel voegt voor het knooppunt Watergraafsmeer uit om aansluiting 13 te bereiken. In de boog van de verbindingsweg van de A1 naar de A10-binnenring is een uitwisselingsmogelijkheid waar verkeer vanaf de A1 ook de afrit 13 kan bereiken.

Geschiedenis

Het oostelijke en noordelijke deel van de ring A10 zijn nog relatief jong. Tot 1990 eindigde het zuidelijke deel van de ring via het huidige knooppunt Amstel op de A2. Verkeer dat richting het noorden wilde moest via de huidige Aansluiting Amsterdam-Rivierenbuurt langs de RAI binnendoor rijden via een route die genummerd was als N10.

Op de plek van de huidige aansluiting Watergraafsmeer lag vroeger een kruispunt met de Gooiseweg waar de Middenweg op aan sloot. De Gooiseweg ging een stuk zuidwaarts richting de Aansluiting Duivendrecht en boog daar af naar het Prins Bernhardplein. De A10 is tussen deze twee aansluitingen dus over het oude verloop van de Gooiseweg heen gebouwd. In oostelijke richting loopt de Hartveldseweg naar de Muiderstraatweg. Deze wegen vormden tot 1990 de doorloop van rijksweg 1 die Diemen binnen kwam ter hoogte van de Sniep.

De A10 tussen het knooppunt Amstel en knooppunt Watergraafsmeer is naar 2x4 rijstroken verbreed in het kader van het megaproject Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA). Begin 2010 is hiervoor het ontwerp-tracébesluit genomen, waarna later in 2010 het tracébesluit volgde. Het tracébesluit werd door minister Schultz op 21 maart 2011 getekend. Het tracébesluit werd op 4 januari 2012 onherroepelijk waarna de werkzaamheden van start gingen. Sinds 14 april 2014 is de extra capaciteit op de A10-Oost volledig beschikbaar.

Door de verbredingswerkzaamheden is er veel veranderd ter plekke van de afrit. Zo is aan de kant van de binnenring een rangeerbaan aangelegd, die veel van de weefproblematiek heeft opgelost. Voorheen was er een uitwisselingspunt op de A10 direct na het knooppunt wat voor veel stagnatie zorgde tussen verkeer dat vanaf de A1, via een taperinvoeger, de A10 op kwam en verkeer van de A10 dat op datzelfde punt de S113 wilde bereiken.

Toekomst

De gemeente Amsterdam legt een nieuwe ontsluitingsweg naar het Science Park, zodat verkeer van en naar het Science Park niet meer over de Plantage Middenweg hoeft te rijden.

Verkeersintensiteiten

Externe links


Aansluitingen in de A10

123456789101112131415161718

Knooppunten: CoenpleinDe Nieuwe MeerAmstelWatergraafsmeer