Aansluiting Dordrecht-Stadspolders

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aansluiting Werkendam (N3))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 Dordrecht-Stadspolders
Weg
Kruisende wegen Provincialeweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1970

De aansluiting Dordrecht-Stadspolders is een aansluiting in de N3 in het oosten van Dordrecht in de provincie Zuid-Holland en heeft afritnummer 3. De aansluiting bedient onder andere de wijken Dubbeldam en Stadspolders. De aansluiting ontsluit indirect het Brabantse Werkendam. Die plaats ligt aan de oostzijde van de rivier de Nieuwe-Merwede. Om die rivier over te steken gebruikt men de veerdienst Kop van 't Land - Werkendam.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een halfklaverblad waarbij de N3 met 2x2 rijstroken over de Provincialeweg heen gaat die gescheiden rijbanen heeft. Deze lopen onder het viaduct door twee velden samen met een vrijliggend fietspad aan de zuidzijde van de weg. De kruisingen met de Provincialeweg zijn geregeld met een VRI. De N3 heeft ter plaatse de status van autoweg. In zuidelijke richting is de aansluiting verweven met de aansluiting Dordrecht-Krispijn.

Geschiedenis

Het deel van de huidige N3 tussen de Burgemeester Keizerweg en het Wantij opende in 1967 samen met de Merwedebrug. De weg is destijds door de provincie Zuid-Holland aangelegd als de Secundaire weg 43. De weg eindigde met een bocht op de Merwedestraat. In 1970 is de route verlengd in zuidelijke richting tot de aansluiting met de Laan der Verenigde Naties. Hierbij is de aansluiting met de Provincialeweg aangelegd die tegelijk met het wegvak werd opengesteld in 1970. Midden jaren 80 werd door het Rijk besloten de N3 aan te leggen tussen de A15 bij Papendrecht en de A16 ten zuiden van Dordrecht. De in 1967 en 1970 gereedgekomen wegvakken werden hier onderdeel van. In 1989 opende de aansluiting met de A15 en in 1993 werd de N3 gecompleteerd met de aansluiting op de A16. In het najaar van 2020 is de N3 gerenoveerd en heeft NBA gekregen. Hierbij is de naam gewijzigd in Dordrecht-Stadspolders. De aansluiting stond voorheen te boek als Dordrecht 3 en op de oude borden was dit Werkendam.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N3

Papendrecht (A15)PapendrechtDordrecht-Centrum/StaartDordrecht-StadspoldersDordrecht-KrispijnDordrecht-Sterrenburg's-Gravendeel