Aansluiting Zaanstad-Assendelft

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aansluiting Westzaan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 Zaanstad-Assendelft
Weg
Kruisende wegen / Noorderveenweg
Type halfklaverblad met rotonde
Opengesteld 1974

De Aansluiting Zaanstad-Assendelft is een aansluiting in de A8/N8 met nummer 4 gelegen in de provincie Noord-Holland en vormt het voorlopige eindpunt van rijksweg 8. De N246 richting het noorden en vervolgens de N203 richting het westen vangen de ontbrekende schakel op. Voor de duidelijkheid richting de weggebruiker is het nummer N8 over deze wegen doorgenummerd tot de aansluiting Uitgeest van de A9. Deze route is officieel geen onderdeel van rijksweg 8.

Kenmerken

De aansluiting heeft de configuratie van een half halfklaverblad met als toevoeging een rotonde die de verbinding vormt met de Noorderveenweg richting Assendelft. De kruisingen aan de N246 zijn geregeld door middel van een VRI. Opvallend is de linkse uitvoeger komend vanuit het oosten op de A8, de rijbaan eindigt op een rotonde, terwijl hij door had moeten lopen naar de A9. De snelwegstatus begint zo'n 600 meter ten oosten van de aansluiting waarmee het laatste deel tot aan de aansluiting in feite N8 is, al staat er A8 op de hectometerbordjes. De Noorderveenweg, onderdeel van de Zaanse stadsroute S154 gaat met een viaduct over de N246 heen die richting het noorden 2x2 rijstroken heeft tot aan Wormerveer. Hierna volgt een beweegbare brug over de Nauernasche Vaart die parallel aan de N246 en langs de aansluiting loopt. De aansluiting ligt in een open poldergebied.

Geschiedenis

De A8 tussen knooppunt Zaandam en de aansluiting Zaanstad-Koog is in 1969 opengesteld, in 1971 volgde het deel tot de aansluiting Zaanstad-Westerkoog. In 1974 kwam tenslotte het deel tot aan de N246 gereed wat tot op de dag van vandaag het eindpunt is van rijksweg 8. De A8 was bedoeld aan te sluiten op de A9 ter hoogte van de verzorgingsplaatsen Akermaat en Twaalfmaat maar vanwege bezuinigingen op wegaanleg door het kabinet Den Uyl midden jaren 70 is deze schakel nooit aangelegd. De aansluiting was voorbereid om volledig gemaakt te worden, aan het grondbeslag is te zien waar de klaverlussen van de aansluiting hadden moeten liggen. Eind jaren 90 is de rotonde aangelegd inclusief de Noorderveenweg als ontsluitingsweg voor het in ontwikkeling zijnde Assendelft. Ook de doodlopende stompjes van hoofdrijbaan van de A8 zijn op de rotonde aangesloten die sindsdien als toe- en afrit dienen. In juni 2014 is de Noorderveenweg onderdeel geworden van de stadsroute S154.

De aansluiting werd voorheen aansluiting Westzaan genoemd. Met de plaatsing van de nieuwe bewegwijzering autosnelwegen NBA is de naam van de aansluiting veranderd in Zaanstad-Assendelft voor de linkse uitvoeger en Zaanstad-Noord in de richting N203. Het aankondigingsbord heeft de naam Zaanstad-Assendelft.

Toekomst

Er wordt al jaren gesproken over het voltooien van de A8 al dan niet over het oorspronkelijke tracé. Dit zijn vooral wensen van de provincie, lokale overheden en het bedrijfsleven. Inmiddels is de Uitvoeringsagenda Aanpak Noordkant-Amsterdam opgesteld waarin ook een eventuele doortrekking van de A8 is opegenomen. De provincie Noord-Holland zal met betrokken partijen een samenwerkingsverband opstellen en in 2014 de eerste fase van de planstudie starten voor een regionale doortrekking van de A8 in de vorm van een 2x2 autoweg waarbij de voorkeur is om deze te laten aansluiten op de A9 ter hoogte van Heemskerk. [1] De plannen zijn nog te prematuur om te kunnen opmaken wat de precieze gevolgen voor de aansluiting Zaanstad-Noord en de huidige S154 zijn.

Verkeersintensiteiten

Ten oosten van de aansluiting telde de A8 in 2011 48.000 voertuigen. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[2]

Referenties

Externe Links

Aansluitingen in de A8

1234

Ongenummerde aansluiting: Krommenie

Knooppunten: CoenpleinZaandam