Aansluiting Wierden

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
32 Wierden
AS Wierden.png
Weg NLA035.svg
Kruisende wegen NLN350.svg
Type halfklaverblad
Opengesteld 2007

De aansluiting Wierden, is een aansluiting in de rijksweg A35 met nummer 32 en ligt net ten zuiden van de plaats Wierden. Via de N350 is ook Rijssen te bereiken.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een halfklaverblad waarbij de 2x2 snelweg A35 overgaat in de 1x2 niet-autosnelweg N35 richting Zwolle. De A/N35 gaat met een viaduct over de N350 en bijbehorende parallelweg heen. De kruisingen aan de N350 zijn geregeld met een VRI. Verder is het viaduct voorzien van geluidsschermen en heeft een ruimtereservering voor eventuele toekomstige uitbouw van de 1x2 N35.

Geschiedenis

De A35 tussen Almelo en Wierden is het laatste snelwegdeel van rijksweg 35 dat werd opengesteld, dit vond plaats in 2007 tegelijk met de aansluiting Wierden. Het niet-autosnelwegdeel richting Zwolle stamt grotendeels uit de jaren 50 en 60 en liep door het centrum van Wierden. Halverwege de jaren 70 is de rijksweg als rondweg ten zuiden van Wierden langs gelegd. Er bestond een met verkeerslichten geregelde kruising waar de N350, destijds nog genummerd als N344, vanuit Rijssen op aansloot. De N35 liep tussen Wierden en Almelo over de Wierdensestraat, Weezebeeksingel en de Henriëtte Roland Holstlaan. Deze weg ging ten westen van Almelo met een scherpe bocht over in de snelweg A35 naar Enschede. Bij de verlenging van de A35 vanaf Almelo is het tracé wederom gewijzigd en kwam de rijksweg nog iets zuidelijker van de bebouwde kom van Wierden te liggen op een nieuw tracé. De oude Rondweg Wierden is gesloopt en tussen het oude tracé en de huidige A35 is de wijk Zuidbroek verrezen. De Weezebeeksingel en de Henriëtte Roland Holstlaan in Almelo maken nu deel uit van de Ring Almelo.

Toekomst

De N35 tussen Wierden en Wijthmen is een knelpunt in het regionale wegennet. De weg heeft 1x2 rijstroken met een maximumsnelheid van 80 km/u. Op het grootste deel is inhalen niet toegestaan. Er zijn plannen om dit deel om te bouwen naar een autoweg 2x2 met rijstroken en een maximumsnelheid van 100 km/u hoewel de kruisingen gelijkvloers blijven met VRI vanwege de hoge kosten om alle aansluitingen ongelijkvloers te maken. Het viaduct van de aansluiting Wierden is voorbereid op 2x2 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

Externe linksAansluitingen in de A/N35

3231302928272625

Ongenummerde aansluiting: WijthmenNijverdal-OostWierden-West

Knooppunten: AzeloBuren