Aansluiting Willebroek

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
6 Willebroek
AS Willebroek.png
Weg A12 BE.svg
Kruisende wegen BE-N16.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 197?

De aansluiting Willebroek is een aansluiting in de A12, in de Belgische provincie Antwerpen. De aansluiting heeft afritnummer 6 en bedient de plaats Willebroek ten noordoosten van de aansluiting.

Kenmerken

De aansluiting heeft de configuratie van een haarlemmermeer, waarbij de A12 met 2x3 rijstroken onder de N16 door gaat. De A12 heeft ter plaatse van de aansluiting de status van expressweg. De N16 heeft gescheiden rijbanen en 2x2 rijstroken. De kruisingen bij de aansluiting zijn ongeregeld. Het viaduct heeft ruimte voor 2x2 rijstroken maar is ingedeeld met één rijstrook per richting. Opvallend op dit deel van de A12 zijn de vele erftoegangen. In België komt dit op diverse locaties voor bij wegen met een A-nummer. Voor een Nederlandse automobilist waarschijnlijk een vreemde gewaarwording aangezien een weg met een A-nummer de suggestie doet opwekken dat men op een autosnelweg rijdt.

Geschiedenis

De aansluiting is waarschijnlijk tegelijk met de A12 eind jaren 70 aangelegd. De overbreedte van de rijbaan op het viaduct doet vermoeden dat de N16 westelijke had moeten doorlopen. De N16 bestaat dan ook uit twee gedeeltes en het westelijke deel start ten westen van de aansluiting Puurs in het verlengde van de N183. Het is niet geheel ondenkbaar dat het westelijke deel van de N16 direct naar de aansluiting Willebroek gepland was.

De aansluiting heeft tot 2011 de naam Willebroek-Zuid gehad.[1]

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de A12

11121314151659876321

Antwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-ZuidWilrijk-ValaarStrombeek-Bever