Aansluiting Zaanstad-Westerkoog

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aansluiting Zaandijk-West)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 Zaanstad-Westerkoog
Weg
Kruisende wegen Guisweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1971

De aansluiting Zaanstad-Westerkoog is een aansluiting in de A8 met nummer 3 gelegen in de provincie Noord-Holland en bedient de westkant van Zaandijk en Koog a/d Zaan en het dorpje Westzaan is ook te bereiken.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een half halfklaverblad waarbij alleen de verbindingsbogen zijn aangelegd en de lussen ontbreken. Het is alleen mogelijk de aansluiting te gebruiken vanuit en richting het oosten. De A8 gaat met 2x2 rijstroken en vluchtstroken over de S153 /N515 met de naam Guisweg heen die ook 2x2 rijstroken heeft. Richting het zuiden volgt een rotonde waar de Guisweg afslaat richting het westen. De kruisingen van de aansluiting met de Guisweg zijn ongeregeld. Aan de zuid- en oostkant ligt Koog a/d Zaan. Aan de westkant ligt een polderlandschap. De Guisweg is administratief N515 genummerd en sinds juni 2014 is deze gehele weg onderdeel van de stadsroute S153. Het nummer N515 wordt alleen aangeduid op de hectometering buiten de bebouwde kom. Op de bewegwijzering is het nummer S153 aangeduid.

Geschiedenis

De A8 tussen knooppunt Zaandam en de aansluiting Zaanstad-Koog is in 1969 opengesteld, in 1971 volgde het deel tot de aansluiting Zaanstad-Westerkoog waarbij ook de aansluiting werd aangelegd. In 1974 volgde tenslotte het deel tot aan de N246 wat tot op de dag vandaag het eindpunt is van rijksweg 8.

De aansluiting heette voorheen Zaandijk-West maar met de invoering van de NBA in 2014 is de naam veranderd in Zaanstad-Westerkoog.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Ten westen van de aansluiting telde de A8 in 2011 48.000 voertuigen, ten oosten 57.100. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1]

Referenties

  1. MTR+
Aansluitingen in de A8

1234

Ongenummerde aansluiting: Krommenie

Knooppunten: CoenpleinZaandam