Aansluiting Zaanstad-Koog

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 Zaanstad-Koog
Weg
Kruisende wegen / Pinkstraat
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1970

De aansluiting Zaanstad-Koog is een aansluiting in de A8 met nummer 2 gelegen in de provincie Noord-Holland en bedient via de stadsroute S152 Koog a/d Zaan, Wijdewormer en Zaandijk.

Kenmerken

De aansluiting heeft een krappe halve haarlemmermeerconfiguratie, derhalve zijn niet alle relaties mogelijk. Verkeer kan vanaf de S152 alleen richting Amsterdam de A8 op. Andersom kan men alleen vanuit oostelijke richting de snelweg verlaten. De A8 ligt ter plaatse verhoogd op een lang viaduct vanwege de overbruggingen die de A8 moet maken kort op elkaar. De Coenbrug over de rivier de Zaan ligt ten oosten van de aansluiting direct gevolgd door de overbrugging van enkele kleinere wegen, de S152 en de spoorlijn Amsterdam - Den Helder.

De kruisingen met de S152 zijn nogal complex waarbij die aan de zuidzijde van de A8 voorzien is van een VRI. De afrit aan de noordzijde van de A8 splitst zich in twee takken vlak voor de S152. Het verkeer richting Wormerveer voegt in op de S152. Voor de richting Koog a/d Zaan moet om de Gamma heen worden gereden om vervolgens uit te komen op de Pinkstraat. Via de Verzetstraat wordt dan de zuidelijke kruising met de S152 bereikt. Een andere mogelijkheid is om eerst in noordelijke richting op de S152 in te voegen en te keren bij het verkeerslicht met de Guisweg.

Geschiedenis

De A8 tussen knooppunt Zaandam en de aansluiting is in 1969 opengesteld, hierbij is ook de aansluiting Zaandijk geopend. In 1971 werd de A8 vervolgens doorgetrokken tot de aansluiting Zaanstad-Westerkoog. Tot juni 2014 was de huidige S152 bewegwijzerd als gemeentelijke doorloop van de N203. Bij de invoering van de stadsroutes is deze gemeentelijke doorloop komen te vervallen en begint de N203 sindsdien bij de ongelijkvloerse aansluiting met de N246 ter hoogte van Krommenie.

De aansluiting heette voorheen Zaandijk maar is met de invoering van NBA in 2014 veranderd in Zaanstad-Koog.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Ten westen van de aansluiting telde de A8 in 2011 57.100 voertuigen, ten oosten 67.400. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1]

Referenties

  1. MTR+
Aansluitingen in de A8

1234

Ongenummerde aansluiting: Krommenie

Knooppunten: CoenpleinZaandam